
Se fangstverdiene for reker til 72 trålere
Noen få trålere har fisket mer enn halve rekekvoten. Kystmagasinet har sjekket fangsttall og estimert verdiene på rekefangstene til 72 reketrålere fra Viken til Vestland.
Som Kystmagasinet har rapportert går stadig flere reketrålere til kai, og det er høyst usikkert om de vil gå på havet igjen med det første. Høye bunkerspriser, forsterket av CO2-avgift og mineraloljeavgift, kommer i år i tillegg til et katastrofalt dårlig fiske, som følge av mye uvær i januar og februar. Vi har sjekket hvor mye 72 trålere har fisket i år, og estimert verdien på rekefangstene.
Av 21 reketrålere i Agder, som har levert fangst i år, har to per 5. mars klart å levere halve rekekvoten. For reketrålere er kvoten periodisert. De har en kvote som gjelder for første kvartal. I første kvartal er det bare «Tenor» og «Sjøvik» som har klart å fiske mer enn halve kvoten.

«Tenor», som har en lengde på 35,25 meter, har fisket 30,23 tonn av en kvote på 50,40 tonn. 27-meter lange «Sjøvik» har levert 38,91 tonn av en kvote på 54 tonn. Disse er begge moderne trålere. «Sjøvik» ble levert fra verft i 2018 og «Tenor» i 2019.
Mange har fisket svært lite
Resten av flåten har vært mindre heldig. «Emely Sør», en 19 meter lang tråler, har ikke fisket mer enn 5,92 tonn av en kvote på 18 tonn. Enda dårligere er resultatet til «Astor» som har levert 4,27 tonn av en kvote på 32,4 tonn. «Lillevig», som har en kvote på 54 tonn, har fisket 7,72 tonn. I penger utgjør fangstene til «Astor» og «Lillevig» henholdsvis cirka 427 000 kroner og 772 000 kroner.

Det er flere årsaker til at svært mange har fisket lite. Men hovedårsaken har vært dårlig vær. Er været dårlig øker drivstofforbruket kraftig. Med bunkerspriser som allerede gjør at det er et lotteri om en tjener noe på fisket, er det kanskje mest fornuftig å ligge ved kai. Mange trålere har i årets to første måneder valgt dette. Nå er det igjen kraftig vind i Nordsjøen og Skagerrak. Det er mange fiskere som bruker helga til å bestemme seg for om de skal gå på havet søndag kveld eller mandag.
Ikke lønnsomt selv i godt vær
Vinden stilner, ifølge værmeldingene, søndag og videre utover i uka. Men nå er bunkersprisene så høye at det er de færreste båter som får til lønnsom drift selv i godt vær. Hvor mye reketrålerne påvirkes av været er i stor grad knyttet til størrelsen på fartøyene. Sju av de 21 Agder-trålerne som har levert fangst, har en lengde på under femten meter.
Det er også ti trålere i Agder som ikke har levert reker i år. I noen tilfeller skyldes det at reketråltillatelsen «Kystreketrål sør 11 meter og over» ikke har særlig interesse. Den er en forutsetning for å sitte på rettigheten «Avgrenset Nordsjøtrål». Med denne rettigheten følger det en kvote på sei som igjen gir mulighet for bifangst av lysing og andre verdifulle arter.
Tråleren «Rima» er et eksempel på en eldre båt som i praksis har blitt en «kvotefrakter», som selges mellom rederier som ønsker å flytte kvoter. Den vil neppe komme i aktivt fiske igjen.

13 båter nord for Vestland med rekerettigheter i sør
Det finnes 13 båter helt opp til Troms og Finnmark, som har både Kystreketrål sør og avgrenset Nordsjøtrål. For disse er muligheten til å fiske sei i Nordsjøen det viktige. Men her er interessen for tiden begrenset på grunn av strenge begrensninger i hva som kan fiskes av bifangst, og da spesielt torsk.
Selv om fisket skulle ta seg opp mot slutten av mars, vil svært mange båter ikke ha noen mulighet til å fiske kvoten for første periode (1. kvartal).
– Det er tragisk. Nå gyter rekene ved månedsskiftet. Fangstene reduseres, og vi står tilbake med ingen eller nesten ingen inntjening i den perioden som skulle gi oss likviditet frem til mai-juni når rekefisket normalt tar seg opp igjen, sier skipper og rekefisker Jørgen Runehjäll til Kystmagasinet.
I snitt 100 kroner per kilo for reker.
Med en pris på 120 kroner for kokte reker og under tjue kroner for rå reke, har trålerne i snitt fått betalt 100 kroner per kilo for fangsten. Normalt leveres 80 prosent av fangsten som godt betalte reker. Resten er småreke som leveres rå. Noen få har hatt noen mindre inntekter på litt sei, men langt fra nok til at det har monnet.
Noen båter, som Sjøvik, har nok seikvote til at de nylig har rigget om og satser på fisk nå når det blir enda dårligere rekefiske. Men eieren, Martin Andås, er svært usikker på om det vil være regningsvarende å skifte til fisk. Nå ligger båten i Egersund og han bruker helga til å vurdere hva han gjør.