Dette er torskebitene som kalles for  torskeporsjoner
Dette er torskebitene som kalles for torskeporsjoner

Russiske buklapper og haler selges som torskeporsjoner

Når fiskeforedlingsbedrifter produserer porsjoner av fisk, blir det alltid biter med fisk som ikke passer størrelsesmessig. I Norge selges slike biter av russisk produsert torsk som «torskeporsjoner».

Posene inneholder 900 gram torsk glassert med 100 gram vann.
Posene inneholder 900 gram torsk glassert med 100 gram vann.

Det er gjerne halestykker, feilskårne porsjoner og for fisk som torsk, gjerne stykker med buklapper som blir et biprodukt ved filetproduksjon. Mye av dette selges gjerne som «bits and pieces» for bruk til farse eller andre foredlede produkter.

Nå selges dette biproduktet som fryst russisk torsk hos blant annet Meny og COOP OBS. Fisken er ifølge merking renskårne porsjoner av «midtstykker, haler og bukbiter». Stykkene er neppe det som kan kalles renskårne. Det er stykker som av skåret av filet. Siden buklapper og haler er tynne i kjøttet, er de brettet før de er fryst. Det gir følelse av at pakken inneholder flere tykke «midtstykker». Det er i innholdsdeklarasjonen forklart på følgende måte: «noen biter er brettet for å gi et homogent produkt».

Bare hale- og bukstykker

Posen Kystmagasinet kjøpte viste seg å inneholde tre halestykker og fem biter med buklapp, - ingen midtstykker. Det betyr ikke at ikke andre pakker kan inneholde noen midtstykker.

Torsken er fisket i nordøstlige Atlanterhavet. Mest sannsynlig av russisk frysetråler. Fisken er så sendt med lastebil, mest sannsynlig fra Murmansk til Novgorod, en by cirka 200 kilometer før for St. Petersburg. Der er fisken foredlet av selskapet New Alaska Volkhov. Selskapet opplyser at de mottar torsk fra rederiet North West Fishing Consortium. Dette rederiet opererer en flåte på rundt 20 trålere, krabbebåter og hjelpefartøyer i Barentshavet og Norskehavet.

Ved fabrikken i Novgorod er fisken tint og filetert, og så fryst på nytt. Fiskestykkene bærer tydelig preg av å være fryst to ganger. Det er ikke noe påbud om merking som forteller at fisk er tint og så fryst igjen, selv om det forringer kvaliteten.

Importøren svarer senere

Kystmagasinet har kontakt distributøren Østlandske Formidling ØFAS AS for å forhøre seg om de mener dette er et produkt som bør selges som torskeporsjoner. Norske forbrukere er blitt vant med å kjøpe porsjonsstykker av både torsk og laks. Disse er jevne i størrelse og kunden vet hva han får.

Kystmagasinet har fått svar fra Kristine Mellem i Geia Food AS. Hun kan ikke svare umiddelbart da hun er i hjemmekarantene. Vi er lovet et svar på en rekke spørsmål vedrørende produktet i neste uke.

Oppdatering: Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i COOP har etter publisering av artikkelen henvendt seg til Kystmagasinet. Han opplyser at produktet ikke er en del av OBS sitt nasjonale sortiment, men at to OBS-butikker har tatt dette inn etter ønske fra kunder.