Marint avfall

MENGDER: Store mengder tauverk, garnrester og lignende ble ryddet under aksjonen i Hardangerfjorden.

Tonnevis av plast ryddet rundt Hardangerfjorden

Tusenvis av mennesker ryddet tonnevis av søppel rundt Hardangerfjorden - i anledning Strandryddeuka.

– Dette er jo kjempekult! At så mange bryr seg som det vi ser her i dag, viser at folk virkelig begynner å få opp øynene for det store problemet som plast i havet utgjør. Det gir grunn til håp, mener Ruben Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund.

KJEMPEKULT: En fornøyd Ruben Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund, under aksjonen.

Sammen med mellom 2000 og 3000 andre frivillige, tok han del i «Rein Hardangerfjord» – verdens største plastryddeaksjon på en dag. Bare i løpet av de seks første timene hadde strandrydderne fra miljøvernforbundet fraktet i land halvannet tonn plastavfall – og det er bare fra én liten strand i Kvinnherad.

Nå vi har sjansen

– Mye av plastavfallet vi finner er innvevd og inngrodd i jorden og vegetasjonen, slik at vi må slite og kjempe det løs. Det er også mye vi ikke får tak i, for det har allerede begynt å brytes ned. Om plasten får ligge enda lenger, brytes den ned i mindre og mindre biter og vi mister kontroll. Det er derfor vi nå mobiliserer som aldri før i Hardangerfjorden, langs resten av norskekysten og ute i verden. Det er denne sjansen vi har, påpeker Oddekalv.

I Rosendal sentrum jobbet 17 frivillige fra Medvandrerne med å gå igjennom og sortere ut plast som skal til materialgjenvinning.

– Medvandrerne er en stiftelse som bruker naturen til å hjelpe folk som har strevd eller strever med rus. Folkene våre kjenner at det er viktig for dem å kunne gi noe tilbake til samfunnet, og jeg er så stolt av flokken vår og det vi får til i lag, roser Siri Otterskred fra Medvandrerne Bergen.

Lager møbler av strandsøppel

Plasten som blir sortert ut til materialgjenvinning skal senere gjenbrukes i nye møbler i regi av Ogoori.

– I Ogoori lager vi vidunderlige nye produkter av dritten vi henter fra fjæra. Vi plukker ut termoplasten, som våre partnere omdanner til ny råvare, plastgranulat, som det så blir laget produkter av. Vårt hovedmålet er å skape etterspørsel etter strandryddeavfall, slik at vi får ryddet mer og regenerert naturen, forklarer Rune Gaasø, arbeidende styreleder i Ogoori.

Ryddet over 17 tonn

Utpå kvelden 15. september var foreløpig fasit for Rein Hardangerfjord at 17,5 tonn avfall var ryddet langs hele fjorden – fra Bømlo i vest til Ulvik i øst. På vegne av gjenvinningsselskapet Ragn-Sells som frakter avfallet vekk, er Christine Molvik imponert av både resultatet og dugnadsviljen hun selv var vitne til.

RAGN-SELLS: Daglig leder, Christine Molvik, i Ragn-Sells deltok i ryddeaksjonen.

– Det var fantastisk å få delta på en så stor og viktig strandryddeaksjon, og virkelig fint å se så mange på dekk. Det er imponerende at noen tar initiativ til en så omfattende aksjon med mål om at «dette bare gjør vi». Det er også inspirerende å se hvordan alle de frivillige – fra barnehager til skoler, miljøvernaktivister, bedrifter, akademia, lag og organisasjoner – drar lasset sammen, sier Molvik, som til daglig er salgsrådgiver for gjenvinning og miljø i Ragn-Sells.

Oppgitt over all plasten

Etter å ha deltatt på mange strandryddinger tidligere, vedgår Molvik at det oppleves litt todelt å være ute på slike aksjoner.

– Jeg blir oppgitt over å finne like mye plast som på forrige sted, og lei meg i møte med folk som kanskje rydder for første gang og gråter i frustrasjon over omfanget av alt avfallet. Men på slutten av dagen, når strandsonen er litt renere enn da vi kom, etter å ha møtt masse hyggelige mennesker som samarbeidet ut fra en felles kjærlighet til fjorden og havet, sitter jeg allikevel igjen med en god følelse og et håp om at dette skal vi klare – sammen.

Rein Hardangerfjord

Rein Hardangerfjord er verdens største ryddeaksjon på en dag, og del av et femårig prosjekt for å rydde fjorden. I tillegg til å fjerne mest mulig avfall, er målet å finne fram til en god modell for å rydde andre fjorder i Norge og verden.

FRIVILLIGE: Mellom 2000 og 3000 frivillige stod for en formidabel innsats under Rein Hardangerfjord – verdens største ryddeaksjon på en dag.

Ryddeaksjonen ble arrangert i regi av Stiftelsen Framtidshavet, Hardangerrådet og Samarbeidsrådet for Sunnhordland. Initiativtaker og primus motor er Kenneth Bruvik som jobber i Stiftelsen Framtidshavet.