IVRIG: 18 år gamle Mikael Karlsen fra Røst kjøpte sin første båt i høst. Nå gleder han seg til å komme igang med fisket. Til høsten er planen å søke om rekrutteringskvote.

Skal straks i gang med sin første vinter som skipper på egen båt - med piratflagg i masta

– Jeg gleder meg til min første lofotsesong på egen båt, sier fisker Mikael Karlsen (18) fra Røst. Og til høsten er målet å søke om rekrutteringskvote.

Publisert Sist oppdatert

aDet er tidlig januar, og de første båtene har alt vært ute og prøvd seg etter skreien lengst nord i landet. Også i Lofoten har de første vært ute for å sjekke forholdene. For noen blir denne vinteren ennå mer spennende enn tidligere.

Skal drive med onkelen først

Mikael Karlsen er skipper på 31-fotingen «Hansøy» som han kjøpte i høst. Til Kystmagasinet opplyste han at han skal drive med garn om vinteren, og juksa og gangva resten av året. Nå er han straks klar til å gå på hav, og dette blir hans første lofotfiske på egen kjøl.

– Jeg venter ennå på å få alt klart til å begynne med garnene. Så det blir nok enda ei lita stund før jeg er i gang. Og først skal jeg være med min onkel Sverre Adolfsen på båten «Færøyfisk» og ta den kvoten sammen med ham, slik vi har gjort de siste årene. Dette blir min tredje vinter på «Færøyfisk», sier han til Kystmagasinet.

Skal søke rekrutteringskvote

Det er ikke til å underslå at han er ekstra spent på årets lofotsesong.

– Ja, dette blir spennende, å se hvordan det blir. Men jeg tror det skal gå ganske greit å få tatt kvoten min, for skreien bruker jo å stå utenfor Røst helt til påske. Så det tror jeg.

Han har ennå ikke kunnet søke om rekrutteringskvote på båten sin.

– Nei, jeg må ha drevet båten i 12 måneder først, og hatt en inntekt på minst 250.000 kroner. Så det er jo litt krøkkete regler. Men jeg kommer til å søke så snart jeg har alt dette i orden.

Seiler med piratflagget

Det er en vindfull dag på Røst når vi er på besøk hos den unge skipperen. I mesanmasta vaier det et sort piratflagg. Den såkalte Jolly roger.

– Ja! Den må henge der. Det nye sporingsregimet for den minste flåten er helt urimelig. For meg vil jeg få pålegg om nytt sporingssystem i juni. Det vil koste meg 850 kroner i måneden. På inntekten fra en åpen gruppe-kvote er det en betydelig utgift, sier han og rister oppgitt på hodet over det han oppfatter som statlig tåpskap.