SNART KLAR FOR FISKE: «Fjordstraum» ble bygget ved Kåre Holthe & Sønner i 1981.

Snart klar for hyse og kveite

Linefiske er et selektivt fiske, og fangsten er av topp kvalitet. I tillegg er det et fiske som har lavt drivstofforbruk, sammenlignet med mye annet fiske. Johan Magne Eide fra Gryllefjord har kjøpt brukt sjark for å fiske med line.

«Fjordstraum» ble bygget ved Kåre Holthe & Sønner i 1981. Den er bygget med skrog av tre, med største lengde 9,98 meter og bredde på 3,29 meter. I maskinrommet står det en Sisu med ytelse på 130 hestekrefter. Denne er ble installert i 2013.

Solgt av fisker på Skjervøy

Sjarken er solgt av fisker på Skjervøy i Troms, og kjøper er Johan Magne Eide fra Gryllefjord på Senja. Han solgte i fjor sjarken «Eidegutt» som han nå har siden vært uten fartøy. «Eidegutt» hadde en lengde på 9,42 meter.

Det er Solhaug Maritim AS i Hesseng ved Kirkenes som har formidlet salget. I salgsprospektet oppgis det at «Fjordstraum» er rigget for garn, juksa, teiner og gangvad. Det siste er et begrep for en type kveiteline som har vært brukt i flere hundre år. Forsynene er i et tradisjonelt gangvad ikke festet i en svivel til hovedlina, men festet slik at når kveita går på kroken så kan den dra forsynet langsetter lina. Det blir derfor mye vanskeligere å slite seg.

Blir ikke å fiske med gangvad

I søknad om erverv oppgir John Magne Eide at han skal fiske etter torsk, sei og hyse utenfor Senja. På telefon kan han fortelle at han også fiske med kveiteline, men ikke den eldre typen av gangvad. Han kan fortelle at denne typen kveiteline fikk sitt navn fra Neidenelva i Finnmark. Der satte de line i munningen ved lavvann. Denne line ble satt fra hjulbår som de gikk utover med, og så trukket igjen ved neste lavvann. Derav navnet gangvad.

Dessverre er ikke båten kommet i fiske enda. Han mener at selgeren ikke ga korrekte opplysninger om båtens tilstand.

– Jeg har nå brukt et parhundre tusen kroner på å få båten i forskriftsmessig stand. Jeg har blant annet skiftet dynamo, fått nytt lysanlegg og brukt penger på mye annet i sjarken som han betalte 650 000 kroner for. Han er tydelig forbannet på selger, men presiserer at megleren ikke kan lastes for dette. Solhaug Maritim har gjort det de skulle, presiserer han.

Sju-åtte stamper hysevad

– Om jeg ikke kommer til å bruke gangvad, så skal jeg fiske med tradisjonell kveiteline. Jeg regner med å være på havet rundt 17. mai. Da skal jeg fiske med en kveiteline og sju-åtte stamper med hysevad. Det holder for meg siden jeg er pensjonert. I tillegg så egner jeg linene selv, forteller Johan til Kystmagasinet. Han kan fortelle at nå har lodda gytt utenfor Senja, og da beiter det flott hyse på rogna. Det er denne han vil ha. I tillegg er det vanlig med rundt hundre kilo kveite på kveiteline.