MILJØKRIMINALITET:

MILJØKRIMINALITET: Dette er snøkrabbeteiner «Remøy» losset etter siste tur på havet.

Melder ikke om tusenvis av tapte snøkrabbeteiner

I helga ble det publisert bilder av snøkrabbeteiner tatt i reketrål i Barentshavet. Mye tyder på at dette er dråpen i havet. – Det må være tusener av snøkrabbeteiner som har gått tapt, uten at det er meldt, sier skipper Henning Flusund.

Publisert Sist oppdatert

Bildene tatt ombord på reketråleren "Remøy", har Henning Flusund sendt til Kystmagasinet. Vi viser bare noen, som alle viser situasjonen med teiner som fester seg til dører, bunngir og havner i selve trålen. Dette er ikke et resultat av at det tråles over stående bruk. Snøkrabbefisket er avsluttet for flere uker siden.

Også i Fiskeridirektoratet har de reagert på bilder som Flusund har publisert:

MILJØKRIMINALITET: «Remøy» ved kai, og teinene de fikk på siste tur ruver på kaien.

– Jeg registrerte bildene som ble lagt ut på sosiale medier. Dette er ikke noe ukjent problem for oss. Fiskeridirektoratet har hatt flere tokt hvor vi har rensket opp tapte teinelenker. Men dette er i hovedsak brukstap vi har blitt varslet om. Likevel får vi teiner når vi er på forsøksfiske med trål, og det er vanlig at både torsketrålere og reketrålere for snøkrabbeteiner i trålen, forklarer seksjonssjef Rolf Harald Jensen i Fiskeridirektoratets Sjøtjeneste i Tromsø.

Jensen kjenner ikke til hvor mange teiner som er medlt tapt av snøkrabbebåtene. Men han forteller at det er en del båter som er flinke til å gi melding når de mister redskap. Alle burde være flinke, for det medfører ingen reaksjon om et fartøy mister redskap, men gjør det mye enklere å sokne etter dette.

Risikerer politianmeldelse

Når tapt redskap ikke meldes inn, vil rederiet og kaptein risikere straff, avhengig av hvor alvorlig den enkelte sak anses for å være. I alvorlige tilfeller vil manglende rapportering resultere i politianmeldelse.

MILJØKRIMINALITET: Her har en teine full av snøkrabbe opp på dekk.

Når reketrålere og torsketrålere jevnlig melder om fangst av tapte snøkrabbeteiner, tyder det på at det er et stort antall som går tapt. Det viktigste området, Hopendjupet, er enormt stort, ifølge Jensen. Det burde være langt mellom hver gang en tråler fikk teiner i trålen.

Vurderer krav til merking av hver teine

Jensen opplyser at det vurderes fortløpende om det skal innføres krav om at hver enkelt snøkrabbeteiner skal merkes med fartøyets identitet. Dette er et krav i andre fiskerier, og han ser ikke bort fra at det vil komme i snøkrabbefisket også.

Bildene som er brukt i denne artikkelen er e først lagt ut på Facebook av skipper Henning Flusund på reketråleren «Remøy». I den forbindelse skrev han:

Flere tusen teiner må være mistet

– I år har det vore ekstremt mange av krabbebåtane som har mistet teinelenkene sine. Det var ei stund mykje is i Hopendjupet, og mange blåser forsvann for dei då.

MILJØKRIMINALITET: Disse teinene ville drevet spøkelsesfiske i lang tid om de ikke hektet seg i trålen.

Men uansett så er dette total mangel på ansvar frå krabbeflåten si side. Det må no kunne gå an at nokre av dei som er rigga for det prøver å sokne oppatt tapt bruk når sesongen er slutt, og før rekeflåten kjem.

Ingen teiner er merka, så det er uråd i vite kven som eig dei også, og dei er heller ikkje melde tapte. Desse bilda er berre det som vi har fått opp, mykje har falt av igjen og ligg fortsett på botnen. Dei har fått like mykje og meir mange av dei andre reketrålarane også, så det må vere snakk om tusenvis med tapte teiner som har blitt mista i år.

Ikkje akkurat miljøvennleg og berekraftig dette her. Det hadde vore fint om andre båtar kan legge inn eit bilde av haugen dei har med på land i kommentarfeltet her, så kanskje vi kan få litt fokus på saken, avslutter Flusund på sin Facebookprofil.