Mange av de kinesiske fjernfiskefartøyene bruker utenlandsk mannskap. Misbruk av besetningsmedlemmer, tvangsarbeid og slaveri og dødsfall er en del av historien. Det er til og med rykter om flytende bordeller, en tjeneste kun for skippere og offiserer.

– Det går mange rykter om den kinesiske flåten. Siden de er til sjøs i minst et par år, trenger de drivstoff og forsyninger som skal leveres. Fiskeflåtene som fisker akkar er nærmest flytende byer. Rykter sier at det finnes flytende underholdningsfartøy med bordeller som betjener offiserene på båtene.

-Jeg kan ikke bekrefte disse ryktene, sier Milko Schvartzman til Kystmagasinet. Han er en fiskerispesialist i den argentinske organisasjonen Circle of Environmental Policies. Tidligere arbeidet han for Greenpeace og hadde lenge Montevideo i Uruguay som arbeidsted. Hele tiden har han arbeidet med fokus på den kinesiske fiskeflåten.

Hvis det gjennomsnittlige antall mannskap på store pilkere som fiske akkar i Sør-Atlanteren og Sør-Stillehavet er 30, er det til enhver tid 9000 – 11000 fiskere om bord i båtene. Det er en grunn til å tro at tallet er enda høyere, ikke lavere. Båtene som deltar er på havet i to år om gangen.

Nok en kiste med en død fisker blir losset fra et kinesisk fiskefartøy i Montevideo. FOTO MILKO SCHWARTZMAN BLOGG.

Losser lik i Montevideo

– Det som ikke er rykter, er at kinesiske fiskefartøyer bruker å lande døde mannskaps kropper i havnen i Montevideo. Mange av disse dødsfallene hevdes at har sin bakgrunn i menneskerettighetsbrudd og forferdelige arbeidsog hygieneforhold. I 2014 rømte et mannskap på 28 afrikanske fiskere fra et kinesisk fartøy. Regjeringen i Uruguay igangsatte en etterforskning som bekreftet forholdene. Det forteller Milko Schvartzman.

Tvangsarbeid og slaveri

Myndighetene i Indonesia arresterte og siktet i fjor seks ledere fra et lokalt rekrutteringsbyrå som har blitt knyttet til 22 indonesere som har utført tvangsarbeid om bord på de kinesiske fiskebåtene Lu Huang Yuan Yu 117 og Lu Huang Yuan Yu 118. Båtene eies av Qingdao Zhongtai Oceanic Fishery Co. Ltd.. De ble oppbragt da skulle seile til Argentina for å fiske akkar.

Ifølge en rapport som nylig ble publisert av Environmental Justice Foundation, ble et indonesisk besetningsmedlem om bord på det kinesiske fiskefartøyet Long Xing 629 syk og døde i desember 2019, mens en annen indoneser døde etter å ha blitt overført til søsterskipet Long Xing 802. Likene til de to ble dumpet på havet.

27. mars i fjor ble alle indonesiske mannskaper fra de to fartøyene overført til Tian Yu 8 og Long Xing 605, som begge var del av samme flåte, og som deretter seilte til Sør-Korea. En indoneser som døde om bord i Tian Yu ble dumpet på havet, mens et annet indonesisk mannskapsmedlem døde i den sørkoreanske havnebyen Busan. Dødsårsaken var angivelig lungebetennelse. De fire fartøyene eies alle av China Dalian Ocean Fiske Ltd.. Den indonesiske regjeringen har bedt Kina om hjelp til å etterforske disse sakene.

Long Xing 605 her fotografert i Fransk Polynesia, er en del av flåten som tilhører China Dalian Ocean Fishing Ltd. Fartøyene er under etterforskning etter en rekke dødsfall om bord. FOTO MATTLB/SHIPSPOTTING.COM