STOR I THAILAND: Importøren Thammachart Seafood driver både nettbutikk og administrerer fiskedisker i eksklusive supermarkeder. De har solgt skrei i flere år.
STOR I THAILAND: Importøren Thammachart Seafood driver både nettbutikk og administrerer fiskedisker i eksklusive supermarkeder. De har solgt skrei i flere år.

Seks ganger prisen som fisker får

Det er kjent at fisken fiskerne leverer øker voldsomt i pris fra til fiskedisk. Men bildet er ikke helt svart-hvitt. Vi fant alt dobling til seks gangen for det som er vårens store eksportartikkel.

Publisert Sist oppdatert

Norsk fersk torsk ble i fjor eksportert til 53 land. Fersk skrei fant veien til 15 land, mens fryst hel torsk fant veien til 29 land. I tillegg kommer fersk og fryst filet som fant veien til mange land. Nå er det årets skreisesong kommet godt i gang. En rask sjekk viser at årets skrei selges for hummerpris noen steder, og svært billig noen steder som i Norge.

RIMELIGERE: Den spanske kjeden Alcampo konkurrerer prismessig med norske tilbud på skrei.
RIMELIGERE: Den spanske kjeden Alcampo konkurrerer prismessig med norske tilbud på skrei.

Supermarkedkjeden Alcampo har i øyeblikket halv pris på fersk skrei i Madrid. Den koster 24,80 euro (272 kroner) for hel sløyd og hodekappet skrei på cirka 2,5 kilo. Det gir en kilopris på cirka 9,80 euro (107 kroner) per kilo. Før den kom på tilbud var prisen 48,95 euro (214 kroner) for fisk med vekt på 2,5 kilo.

Også kjeden Carrefour i har halv pris på hel sløyd hodekappet skrei i Madrid. Der koster en hel skrei på cirka tre kilo 38,85 euro (426 kroner), tilsvarende 12,95 euro (142 kroner) per kilo. Før fisken kom på tilbud var prisen 77,70 euro for en skrei på tre kilo, - tilsvarende cirka 284 kroner per kilo.

Thailand er skrei mat for de rike

FOR DYRT FOR MANGE: Skreifilet til 550 kroner per kilo er ikke mat for hvermansen i Thailand.
FOR DYRT FOR MANGE: Skreifilet til 550 kroner per kilo er ikke mat for hvermansen i Thailand.

I Thailand er det flere importører som tar inn mindre kvantum av skrei. I 2021 ble det eksportert rett over 2000 kilo skrei til Thailand. I fjor falt kvantum til under 700 kilo. Fire år med vekst i kvantum hadde brått snudd. Det gjenstår fortsatt å se hva årets kvantum blir.

Det bør legges til at fersk sløyd og hodekappet torsk i fjor kostet thailandske importører CIF 427 baht/kilo, tilsvarende 124 kroner per kilo. Pris FOB Norge oppgis i Sjømatrådets eksportstatistikk til henholdsvis 90,13 kroner per kilo for hel fersk torsk og 83,71 kroner per kilo for skrei. Thailandsk statistikk skiller ikke mellom skrei og torsk.

Selges på eksklusive supermarkeder

For øyeblikket får en kjøpt skrei i porsjonsstykker i flere store supermarkeder. Dette er supermarkeder som henvender seg til den kjøpesterke del av landets befolkning, samt det store antallet utlendinger bosatt i Bangkok og andre byer.

Kjeden Tops har i dag vakuumerte filetstykker med skinn. Ett stykke med vekt 352 gram koster 665 bath. Det gir en kilopris på 552 kroner. I et land hvor de fleste arbeidere har en minimumslønn på under 350 bath per dag, er dette mat for de med atskillig høyere lønnsnivå.

Skreien ble tatt inn i det aktuelle supermarkedet som hel filet. Men prisen ble for høy for en hel filet, så den ble kuttet opp i mindre stykker som gjorde den mer økonomisk overkommelig for lokale kunder, får Kystmagasinet opplyst.

Hummerpris for filet i Thailand

Skrei som i Thailand selges i filetstykker blir relativt rimelig. For å regne om filet uten bein, men med skinn, til rund fisk brukes normalt en på faktor 2,95. En kilo filet til 552 kroner blir da rund skrei til 187 kroner per kilo, eller 280 kroner sløyd og hodekappet. Det er nesten seks ganger så mye som fiskerne får.

I fjor ble fersk hel torsk importert til 122 kroner per kilo til Thailand. Med en pris FOB Norge på 90 kroner, er ikke en pris ut i butikk på 187 kroner dyrt. På toppen kommer utgifter til filetering, pakking, distribusjon og fortjeneste til importør, foredler og butikk, samt åtte prosent salgsskatt.

Dyrt hos Carrefour

DYR SKREI: Tre kilo skrei for 38,85 euro er rimelig. Men normalprisen er det dobbelte.
DYR SKREI: Tre kilo skrei for 38,85 euro er rimelig. Men normalprisen er det dobbelte.

Normalprisen for fersk sløyd og hodekappet skrei hos Carrefour i Spania er seks ganger prisen fiskerne får. Men så må det legges til at det nok er store kvantum som selges til halve prisen, - som er tre ganger prisen fiskerne får.

Carrefour tar inn mye større kvantum enn den største thailandske importøren Thannachart Seafood. Dette selskapet har et stort utvalg av eksklusiv sjømat. Men prisen blir raskt høy når fisken skal sendes med fly.

Meny er ingen lavpriskjede

Skrei i skiver koster i skrivende øyeblikk 225 kroner per kilo på norske Meny. Båtene som leverer torsk, fikk sist uke i snitt 32 kroner per kilo rund vekt for skrei. Det burde med omregningsfaktor 1,5 tilsi rundt 48 kroner for sløyd hodekappet skrei. Meny tar med andre ord cirka fire ganger prisen fisker får om en tar hensyn til moms.

Prisen i Meny neppe representativ for prisene i norske supermarkeder. Meny har i likhet med Carrefour og Tops store ferskfiskdisker. Butikker som Kiwi og Rema1000 selger normalt bare vakuumert skreifilet som har lengre holdbarhet enn fisk i en ferskfiskdisk.

Coop Mega som er sammenlignbar med Meny har denne uken hel, sløyd hodekappet skrei til 119 kroner per kilo. Det er under 2,5 ganger prisen fiskerne får. Tas det hensyn til moms er prisen fra fisker snaut nok doblet når den selges COOP Mega.