Kystmagasinet 9 er snart ute hos abonnentene og i salg hos Narvesen 19. desember. Årets siste utgave er innholdsrik og byr på masse godt lesestoff, blant om oppdrettstorskens fremtid.  


( 13.12.2013 )

[raw]

Vi har besøkt en torskeoppdretter og flere andre spennende virksomheter langs norskekysten. Større reportasjer fra nye fiskefartøy vil du også finne. Denne utgaven har dessuten elektronikk som tema, og vi kan by på flere større artikler fra dette viktige og spennende området. Det er bare å glede seg. Under gir vi noen smakebiter på innholdet i Kystmagasinet 9.

Gourmet-rett fra oppdrettstorsk fra Havlandet, tilberedt av Kent Ole Strømsøy.

 

Stabil råvare

-Oppdrettet torsk er en flott og stabil råvare å jobbe med. Man vet hva man får, og tilgangen til denne arten er langt mindre utsatt for svingninger i årstidene. Det gjør den godt egnet for rå varianter av fiskeretter som råmarinert og sashimi. Det sier gourmetkokk Kent Ole Strømsøy fra Florø, en liten by og naturperle på kysten av Vest-Norge.

 

Daglig leder i Havlandet Marin Yngel AS, Halvard Hovland, sier på sin side at de har en stor jobb å gjøre på markedsføringssiden når det gjelder oppdrettstorsken. Men han mener kvaliteten på torsk som er fôret opp under kontrollerte former i et oppdrett, holder langt høyere kvalitet enn villfisken. Du kan lese mer om dette i Kystmagasinet 9.

Havfisk sine nye, flotte tråler. Foto: Peder Otto Dybvik.

 

Gadus Njord overlevert og klar for fiske

Havfisk har fått overlevert sitt andre nybygg på vel fem måneder. 22. november ble ”Gadus Njord” døpt i Stamsund i Lofoten med Inger Tove Liland som gudmor. Selve overleveringen fra Vard skjedde 15. november. Nybygget er for lengst i sving på fiskefeltene i Barentshavet, på fiske etter sei og hyse. Les mer i en større reportasje om denne flotte tråleren fra side 14 og utover.

Ett av de havgående fiskefartøyene som har fått kommunikasjonspakker fra Telenor Maritim Radio. Foto: Frode Vindenes.

 

Kaprer markedsandeler på kommunikasjon

Telenor Maritim Radio har den siste tiden markert seg når det gjelder leveranser av kommunikasjonsløsninger til den havgående fiskeflåten. Det gjelder ikke minst på satellitt i kombinasjon med landbaserte løsninger. Og selskapet leverer ikke bare tjenestene, men har også ustyret, alt fra større og mindre TV-antenner, satellittantenner til små satellittelefoner. Les mer om dette inni bladet. Her har vi også presentert ”kokebok” for kommunikasjon.

Sindre og Nils Kristian Drønnen er eiere og drivere av det tradisjonsrike reparasjonsverkstedet.

 

Ny stor flytedokk gir økt kapasitet og framtidstro

Det er ikke mange norske selskap som kan vise til 56 års historie uten røde tall i regnskapet. Spesialisten på klassing og reparasjoner av små og store fartøy, Vegsund Slip AS, utenfor Ålesund, kan det. Og lite tyder på at utviklingskurven skal snu med det første. De ser få mørke skyer i horisonten, noe som gjenspeiles i investering i en stor flytedokk. Les mer om denne spennende bedriften fra side 50 og utover.

 

Øvrig innhold i Kystmagasinet 9:

Leder
Smånytt
Ny aluminiumsbåt fra Skogsøy til Troms.
Nytt MOB system bedrer sikkerheten for fiskerne
Satser på nye elektroniske løsninger
Elektronisk overvåkning stopper pirater
Fikk kontrakt på ny brønnbåt til Færøyene
Nye teknologier skapte omsetning og kontrakter
Fiskeri, forskning og byråkrati
Verden rundt
Glefs: Trangsynt byråkrati
Produktnytt

[/raw]