Kystmagasinet 8.14: Sjømatmessen Seafood Expo Southern Europe er blitt en viktig arena for flere norske hvitfisk- og lakseaktører inn mot markedene i Sør-Europa.

Den tredje utgaven av sjømatmessen samlet i år 165 utstillere fra 25 forskjellige land under samme tak i Barcelona, blant dem åtte norske aktører med et klart mål om å nå ut til enda flere kunder i det sørlige Europa.

 

Internasjonale utstillere

Med flere tusen besøkende fra mer enn 60 land er Barcelona-messa blitt en viktig plattform og møtepunkt for internasjonal sjømathandel rundt Middelhavet. Det viser det store spektret av eksportører, importører, produsenter, matvarekjeder og øvrige innen matbransjen som samles under den tre dager lange messa. Ifølge messearrangøren Diversified Communications er to tredjedeler av utstillerne internasjonale aktører fra blant annet Norge, Danmark, USA, Kina, Sør-Amerika og Nord-Afrika.

1015

Norge og den norske standen har fått en sentral plass under sjømatmessa Seafood Expo Southern Europe i Barcelona.

 

Godt representert

Av disse var det fire hvitfiskaktører, Nordic Group, Norfra Eksport, Modolv Sjøset og Arctic Linefish, og fire lakseaktører, Marine Harvest, Norway Royal Salmon, Hallvard Lerøy og Coast Seafood, som var representert ved den norske standen.

 

En av de største salgsbedriftene innen eksport av norsk fersk fisk til det spanske markedet, Nordic Group, var godt representert i Barcelona. Både administrerende direktør Espen Hanson og salgskonsulentene Råg Einar Dyvik og Fernando Ricca Nûnez sier seg fornøyd etter tre dager på stand.

 

-Vi har brukt tiden til å møte en rekke kunder som vi hadde avtalt på forhånd, forteller Hanson.  De er likevel enige om at messa er en viktig arena for å møte nye aktører og bli sett i det spanske markedet. Samtidig legger Dyvik til at messa i Barcelona er mindre enn i Brussel, noe som gjør at det blir mindre stress og bedre tid til å prate med potensielle kunder.

1004

Ingen ledig stol og fullt hus under seminaret i regi av Innovasjon Norge og Norges Sjømatråd i Barcelona.

 

Bemerket

Norsk sjømat gjorde seg spesielt godt bemerket under messa, der den norske laksen var en av de utvalgte råvarene som ble promotert under en egen masterclass-demonstrasjon. Sammen med fiskeriutsending i Spania, Hildegunn Fure Osmundsvåg, bidro kjøkkensjef ved Hotel Igeretxe, Hung Fai, for å sette laks på agendaen. Og foran et stort antall tilhørere viste han hvordan man på enkelt vis kan tilberede laks. Laks, kamskjell, torsk og kongekrabbe var også blant råvarene som kokk ved den norske standen, Sebastian Myhrer, tok i bruk da han tryllet frem smakfulle og kulinariske kanapeer til de mange besøkende.

Nordic Group

Administrerende direktør i Nordic Group, Espen Hanson (tv), og salgskonsulenter for fersk fisk, Fernando Ricca Nûnez og Råg Einar Dyvik er godt fornøyd med årets Barcelona-messe.

 

Ut av krisen

Norges Sjømatråd og Innovasjon Norge benyttet dessuten anledningen til å invitere til eget seminar under Barcelona-messa. Her fikk rundt 70 norske og spanske tilhørere innblikk i dagens og fremtidens sjømattrender i Spania. Både den norske ambassadøren i Spania, Johan Vibe, og markedssjef ved Innovasjon Norge i Madrid, Juan Bergas, var i sine innlegg opptatt av at den spanske økonomien nå er på vei ut av krisen og at man ser positive tegn i markedet som tilsier dette.

 

-Ting endrer seg og etterspørselen i markedet tar seg opp igjen. Det ser vi også ved at norske bedrifter etablerer seg i Spania for å ha nærhet til markedet, sa ambassadør Vibe i sin velkomsttale til de fremmøtte. Også Bergas hadde positive signaler om den økonomiske situasjonen i landet.

 

-Den spanske økonomien er på vei ut av krisen, og vi forventer i år en vekst i bruttonasjonalprodukt med 1,2 prosent, sa han og viste til at dette så man blant annet i veksten i turistnæringen, eksport av luksusvarer og med en stabil arbeidsledighet. Samtidig med at flere utenlandske bedrifter investerer i Spania.

1020

Sjømatmessa i Barcelona byr på mye variert sjømat og opplevelser, spesielt fra Middelhavsområdet.

 

Eksportøkning

Den norske eksporten av fersk torsk til Spania har steget med 33 prosent siden i fjor. Det kunne fiskeriutsending i Spania, Hildegunn Fure Osmundsvåg, fortelle. Samtidig opplyste hun om at det hittil i år har vært eksportert 1.000 tonn mer laks enn i 2012. I sitt innlegg om dagens og femtidens trender i det spanske sjømatmarkedet legger ikke Osmundsvåg skjul på at de har noen utfordringer. Blant annet med å nå de unge spanske forbrukerne.

 

–De oppfatter ikke fisk som enkel å tilberede. Vår jobb er derfor å fortelle de hvordan de enkelt kan tilberede fisk som laks og torsk. Vi skal også vise at det kommer flere gryteklare norske produkter av sjømat i supermarkedene, forteller hun.

 

En undersøkelse viser at 96 prosent av forbrukerne vil fortsette med å sammenligne priser og planlegge sine handleturer, og at 68 prosent ikke vil velge bort et produkt på grunn av pris hvis de mener produktet er verd prisen. Hun trakk også frem hvor viktig ferskmat er for spanjolene, og viste til at 64 prosent av alt de handler er ferskt. For supermarkedkjedene er det derfor viktig å være dyktig på ferskmat.

 

-De må være gode på ferskmat, det tiltrekker kundene.

1019

Kokk Sebastian Myhrer stod for kulinariske smaksprøver av norske råvarer, som laks, torsk, kamskjell og kongekrabbe.

 

Delte sine erfaringer

Eroski Group, som er en spansk supermarkedkjede med 1.000 butikker over hele Spania, var også invitert til seminaret for å dele sine erfaringer om forbrukernes forhold til sjømat. Innkjøpsansvarlig for sjømat i kjeden, Gorka Azkona, forteller hvor viktig det er for de spanske kundene å se hele fisken og møte fagfolk bak fiskediskene.

 

-Fiskediskene vil ikke forsvinne. Spania er et helfisk-marked der kunden vil se hele fisken, men når de går hjem vil de ha med seg en ferdig skåret filet, sier han.