Det vietnamesiske oppdrettsselskapet Nam Viet Joint Stock Company (Navico), diversifiserer virksomheten raskere enn tidligere planlagt som følge av Covid-pandemien.

I fjor falt selskapets omsetning med 23,1 prosent til 123 millioner euro, mens profitten falt med 71 prosent til 7,2 millioner euro. Over 60 prosent av selskapets omsetning kom fra salg av fryst pangasius, mens grillet pangasius sto for 10,2 prosent og 9,3 prosent av hel fisk.

Selskapet, som holder til i An Giang helt sør i Vietnam, investerte i 2019 i et prosessanlegg for produksjon av kollagen og gelatin av ryggbein og hoder. Når prosessanlegget er i full drift, vil det kunne produsere rundt 800 tonn ferdig produkt årlig. Nesten all pangasius eksporteres som filet uten skinn og bein. Til nå har biprodukter som bein og skinn i hovedsak blitt brukt til produksjon av fôr.

Navico har også etablert et heleid datterselskap, Nam Viet Organic Fertelizer Limited, som skal produsere gjødsel av avføring og andre biprodukter fra fisken i oppdrettsanleggene. Den planlagte fabrikken vil produsere 70.000 tonn organisk gjødsel årlig. Selskapet har også investert 17 millioner euro i produksjon av strøm fra solenergi. I fjor ga solenergi inntekter på nærmere 300.000 euro. Det er nå planer for å øke produksjonen av elektrisitet til 650 MW/t (650.000 kilowattimer) per år.

Selskapet har en produksjonskapasitet på rundt tusen tonn fisk per dag. Denne blir foredlet i tre fabrikker og eksportert til mer enn hundre land.