Laks anvendes sannsynligvis på flere måter enn noe annet fiskeslag. Kystmagasinet har sett på noen av de utallige måtene laks tilberedes. Fiskens styrke er at den alltid er tilgjengelig og at den har fått renomme som sunn på grunn av høyt innhold av Omega-3.

For 22 år siden opplevde undertegnede journalist å få norsk laks servert i Beijing i tradisjonelle kinesiske retter. Siden har det gått litt sport i å spise laks i ulike land. Og fra å være en sjelden fisk å finne i mange land, er det nå sjelden en er et sted hvor det ikke finnes laks på menyen.

Tradisjonene endrer seg

I Norge har laks tradisjonelt sett blitt spist stekt eller kokt (trukket). Men tradisjonelle retter som kokt laks med poteter og agurksalat har blitt stadig sjeldnere å se på norske menyer, og sikkert også i norske hjem. Også i Norge har en oppdaget at laks er en fisk som kan anvendes på svært mange ulike måter. Om bord på et cruiseskip tilhørende Star Clippers ble undertegnede servert laksetartar. Kan laks spises som sashimi og som rå i sushiretter, kan den selvsagt spises som tartar. I Polen hvor tradisjonell tartar laget av oksekjøtt er en populær rett, har stadig flere restauranter oppdaget at laks er et like godt råstoff om en vil servere tartar.

På den nevnte cruisebåten ble det selvfølgelig også servert både røykt laks og innbakt laks. Produksjon av røykelaks innebærer at de røykte laksesidene trimmes. I Italia har «pizza salmone» blitt en populær pizza. De fleste bruker røykelaks på pizzaen.

Laksepate lages av restråstoff.Papayasalat med laks

I Thailand har de fleste supermarkedkjedene oppdaget at laks selger best som porsjoner. Det skyldes at en laks eller en lakseside er fryktelig mye og dyrt å kjøpe. Men mange vil gjerne smake laks, og da kjøpes heller et porsjonsstykke på 160 gram som fordeles i mindre biter i en tradisjonell rett.

Mange steder vil en i Thailand få servert papayasalat med laks. Papayasalt, som tam, er en av landets mest populære retter. Lakseskinn er tilgjengelig som snacks. Det saltes og krydres før det stekes i olje. Skinnet brukes også i enkelte former for sushi.

Stor etterspørsel etter biprodukter

Men det stopper ikke der. I supermarkeder kan du kjøpe fryste halestykker, tynne buklister, bukfinner og selvfølgelig hoder. Buklister og bukfinner har et voksende marked blant restauranter hvor gjestene griller sin egen mat på små bordgriller.

Norsk laks er i dyreste laget som hermetikkråstoff. Men det er fortsatt mange land hvor norsk laks legges på boks. Hermetisert laks har samme bruksområde som hermetisert tunfisk.

Lakseog ørretrogn er et eksklusivt produkt.Svært konkurransedyktig

I løpet av de siste ti årene har sushi og sashimi blitt en del av restauranttilbudet i de fleste land i verden. Alle steder er laks den viktigste ingrediensen. Ikke bare på grunn av smak, men også på grunn av farge, konsistens og ikke minst at laks er svært konkurransedyktig i forhold til de fleste andre fiskeslag som spises rå.

Det stopper ikke her. Carpaccio er opprinnelig en spansk rett hvor det i første rekke har blitt brukt oksekjøtt. Men nå er det laks som er trendy i retten. En trenger ikke å være kokk for å lage lakse-carpaccio. En legger bare en laksefilet i fryseren og lar den ligge til den er fast, men ikke dypfryst. Da kan en med en skarp kniv skjære løvtynne skiver. Disse anrettes på en tallerken og salt, pepper og en saus av olivenolje og limejuice dryppes over.

Laks er også perfekt for grilling. Den krever kort tid på grillen, og er best når den fortsatt er svakt «rå» midt inne i laksestykket.

Asia vil ha store laksehoder

De mange lakseforedlerne som produserer laksefi let trimmer filetene. Etterspørselen etter to til tre centimeter tykke buklister er så stort at det ikke kan leveres nok. Hoder, spesielt de med vekt over 450 gram, er også svært ettertraktet. De serveres i første rekke i Asia, både i curry og i soyasaus med ingefær. Røkt laks, varmrøkt eller kaldrøkt, er en gjenganger på buffeter både i Norge og i store deler av Europa. Den svenske retten Gravad Lax har også blitt kjent internasjonalt.

Laksens fortreffelige konsistens og særegne smak har gjort at mange som hevder og ikke like fisk, ikke har noe imot å spise laks. Det er denne egenskapen som gjør at laks ofte fungerer som substitutt for kylling i for eksempel salater, på grillspyd og i terter.

Laks har sannsynligvis blitt det fi skeslaget det brukes mest av til sushi og sashimi.Pate, frikadeller og pulled salmon

I filetfabrikkene produseres det også et biprodukt som kalles «bits & pieces», som i første rekke biter fra produksjon av porsjonsstykker. Det er ofte snakk om små halebiter og biter fra den fremste delen av en filet. De holder ikke korrekt vekt eller form, og blir derfor anvendt til å produsere pateer, eller brukt i fiskesupper hvor det trengs små biter med laks. Noe blir også brukt til lakseburgere.

I Danmark har det kommet pakker med «pulled salmon» i butikkene. Dette er laks som er «bakt» ved lav temperatur. I Tyskland vil du finne laksepostei på tube, mens danskene har fått laksefrikadeller i supermarkedene.

Annen fisk som torsk, sei, makrell, sild og makrellstørje blir også anvendt i utallige retter. Men laks er nok det fiskeslaget som anvendes på flest forskjellige måter. Det skyldes gan-ske enkelt at laks blirsett på som luksuriøs mat, og at fisken er anvendelig som råstoff i de fleste retter hvor det brukes fisk, kylling eller svinekjøtt.