Et fullverdig lasteskip som reduserer utslippene av klimagassen NOx med hele 90 prosent er gode nyheter for miljøet. Nå er båten på plass i Norge og skal frakte fiskefôr fra BioMar til oppdrettsanlegg langs kysten. ”MS Høydal” har kapasitet på 2200 tonn, gjør 14 knop og er et stort steg på veg mot mer miljøvennlige transportløsninger.


[raw]

Skipet er utviklet av NSK Nordnorsk Skipskonsult AS, Harstad og er utstyrt med en ny type motorer fra Rolls-Royce. Drivstoffet er flytende naturgass (LNG), som Norge er storprodusent av. Sammenliknet med den vanlige dieselmotoren, kuttes utslippene av NOx dramatisk og CO2-utslippene reduseres med hele 25 prosent. Reduksjon i NOx-utslippene er ett av de viktigste klimamålene for den norske regjeringen.

 

BioMar er først ute
Fôrprodusenten BioMar skal bruke ”MS Høydal” til frakt av fiskefôr fra selskapets anlegg på Myre i Vesterålen. Satsingen på miljøvennlig transport inngår i BioMars program for et bærekraftig havbruk. BioMar er så langt den eneste bedriften innenfor oppdrettsnæringen som er sertifisert av DNV (Det Norske Veritas) som bærekraftig. Godkjenningen stiller en rekke krav til miljøvennlige og bærekraftige tiltak gjennom hele verdikjeden, fra bruk av råstoff og utvikling av fôr til oppdrett, foredling og transport.

 

Teknologi for fremtiden
Den nye teknologien er resultatet av et samarbeid mellom NSK Nordnorsk Skipskonsult, Rolls Royce, tyrkiske Tershan Shipyard, BioMar og norske myndigheter. Med dette er mye av teknologien langt på plass for å bygge miljøvennlige lasteskip og sikre bærekraftig transport med minimale utslipp.

Litt av broen på MS Høydal.

 

Fakta om ”MS Høydal”
Båten er 70 meter lang og 16 meter bred. Den har en lastekapasitet på 2200 tonn og 50 tonns kran. Utstyrt med Rolls-Royce dynamisk posisjoneringssystem, som lar skipet losse ved oppdrettsanleggene uten å fortøye. Rolls-Royce har levert verdens første rene gassmotor som driver propellen via en aksling. Den yter 1620 kW med to-trinns forbrenning som gir høy ytelse og lav temperatur med minimale utslipp.

[/raw]