DEL

Mikals Laks AS og Tørrfisk fra Lofoten ble under representantskapsmøte i Coop NKL i dag tirsdag tildelt Coop Matpris på til sammen 100.000 kroner, samt hvert sitt litografi av Nico Widerberg.


( 18.11.2008 )

[raw]

Juryen har i år hatt et spesielt fokus på sjømat og kystkultur, skriver Coop i en pressemelding, og fortsetter: – Nordmenn har et nært og naturgitt forhold til sjøen, men spiser likevel forholdsvis lite fisk og sjømat. Juryen håper med tildelingen av Coop Matpris å kunne bidra til å snu denne trenden. Fisk og sjømat er ikke bare godt, det er også sunt og helsemessig fornuftig mat med viktig næringsinnhold. Juryen mener at både Mikals Laks og Tørrfisk fra Lofoten på hvert sitt område er med på fremme bordets gleder og tradisjoner.

 

Gjennom sitt arbeid inspirerer de til en lidenskapelig, sunn og positiv norsk matkultur, hvor det gis plass til gleden over den gode matopplevelsen.

 

Coop Matpris ble innstiftet i forbindelse med Coops hundreårsjubileum i 2006 og tildeles personer og virksomheter som har gjort en særlig innsats for å fremme bordets gleder som en viktig ingrediens for kroppen og sjelens velvære og som på en god måte har kombinert det gode med det sunne og fristende.

 

Tørrfisk fra Lofoten er en lovbeskyttet geografisk betegnelse som stiller i samme klasse som Champagne og Parma-skinke. Lovbeskyttelsen ble innvilget i mai i år og skal sikre eksklusiviteten til en av Norges eldste eksportvarer. I fjor ble det eksportert Tørrfisk fra Lofoten for over 440 millioner kroner. Bak Tørrfisk fra Lofoten står en sammenslutning av 27 tørrfiskprodusenter i Lofoten. Tørrfisk som produseres og selges under navnet Tørrfisk fra Lofoten skal i følge beskyttelsen være torsk som er fanget i Lofoten og Vesterålen, og deretter naturtørket og kvalitetssortert av bedrifter i Lofoten

 

Juryen mener beskyttelsesmerkingen er med på å bevisstgjøre nordmenn på denne viktige eksportvaren og bruksområdene for tørrfisk.

 

Den andre vinneren, Mikals Laks AS, er et familieeid røykeri som ble startet av gründer Mikal O. Viga. Selskapet produserer røykt og gravet laks av svært høy kvalitet til et kresent publikum. Familien har lange tradisjoner innen fiske, fiskeindustri og bearbeiding av fisk. Det legges stor vekt på sporbarhet i alle ledd fra egg til bord. Det benyttes kun råvarer av høyeste kvalitet som sammen med einer, bøkespon, havsalt og sukker gir et fremragende og smakfullt produkt. Virksomheten holder til på Skiftun i Hjelmeland kommune og leverer både til det lokale markedet, deriblant Coop-butikker, det nasjonale og internasjonale marked. I fjor kom cirka ti prosent av omsetningen fra eksport til land som Tyskland, Frankrike og Sveits.

 

Under den uformelle ”folkeavstemmingen” på Coop.no gikk Mikals laks klart av med seieren blant de foreslåtte kandidatene. Juryen på sin side mener Mikals Laks på en flott måte bidrar til nyskapning, nytenking og positiv markedsføring av norske lakseprodukter ved å sette råvarer og smak i høysetet.

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.