Nordmenn spiste sju prosent mer sjømat i fjor sammenlignet med året før. Veksten blant unge mellom 16 og 29 år er enda større. Denne gruppen spiste 11 prosent mer fisk og annen sjømat. Det er rapporten «Norsk konsum av sjømat 2012», som er lagt fram av Norges sjømatråd, som viser denne utviklingen.
 

 


( 22.03.2013 )

[raw]

Unge nordmenn spiser ikke bare mer sjømat, de kjøper den også oftere. I fjor handlet de sjømat i butikken 31 ganger, noe som er en vekst på hele 40 prosent fra året før.

 

Unge og single fiskespisere
Konsumentanalytiker Asbjørn Warvik Rørtveit i Norges sjømatråd peker først og fremst på innovasjon når han forklarer hvorfor nordmenn generelt, men unge og single spesielt, spiser mer sjømat.
– Vi ser at husholdninger med bare en person, altså single mennesker, kjøper mer sjømat. Flere ferdige porsjonspakker gjør det sannsynligvis lettere for denne gruppen å velge sjømat til middag, men de bidrar utvilsomt også til å rekruttere travle småbarnsfamilier også, sier Rørtveit.

 

Nordmenn kjøpte 91 prosent ferdig pakket ferskfisk og 38 prosent mer fersk fiskefilet i 2012 sammenlignet med 2011.

 

Retrobølge løfter sild
Det er spesielt nordmenns appetitt for laks, torsk og sild som bidrar til at vi spiser mer fisk. Nordmenn kjøpte 23 prosent mer laks og 9 prosent mer torsk i 2012. Rørtveit peker spesielt på at konsumet at sild vokser med sju prosent.
– Dette er en spennende utvikling som det blir interessant å følge framover. Veksten kan nok delvis forklares i at sunne sildepålegg kommer i flere varianter. Jeg tror også at fokuset på tradisjonelle, skandinaviske råvarer er med på å løfte silda, ikke minst hos unge, sier Rørtveit.

[/raw]