Finansdepartementet i sultanatet Brunei, en liten stat på nordkysten av øya Borneo, har inngått en intensjonsavtale med det globale kapitalforvaltningsselskapet 8F Asset Management om etablering av landbasert lakseoppdrett.

Ifølge den malaysiske avisen The Star er det 8F sitt datterselskap Pure Salmon som skal bygge oppdrettsanlegget. Brunei har en befolkning på rett over 400.000 og et landareal på 4917 kvadratkilometer. Til sammenligning var tidligere Østfold fylke sirka 4100 kvadratkilometer.

Planen er å produsere 10.000 tonn laks. Innbyggerne har et gjennomsnittlig konsum på 47 kilo fisk årlig. Landet, som har store oljeinntekter, er ett av verdens rikeste med en svært kjøpesterk befolkning. Kvantumet vil likevel være større enn kvantum som kan selges innenlands. Dett vil derfor bli eksportert laks til andre asiatiske markeder.

Norge eksporterte i fjor 104 tonn laks verdt 6,2 millioner kroner, samt 18 tonn ørret verdt 1,1 million kroner, til Brunei. I tillegg importerte importører i Brunei norsk og chilensk laks fra andre asiatiske land.