ÅLESUND: -Vi har tredoblet omsetningen etter at vi flyttet inn i nye lokaler, forteller Anita Rogne.

Hun er daglig leder i Ålesunds eneste uavhengige sjømatutsalg, Fisketorget Delikatesser AS. For tre år siden åpnet de nytt utsalg med restaurant i moderne og trivelige lokaler i sentrum av byen. Sjømatutsalget har også en egen restaurantdel og cateringkjøkken, som leverer sjømat til alle mulige tilstelninger og arrangementer.

-Vi er stor på catering og har som mål å være best på catering av sjømat her i regionen, sier hun. Om lag halvparten av omsetningen skjer via catering, resterende skjer gjennom utsalg og restauranten. De tre siste årene har årlig omsetningen ligget på mellom 12 og 16 millioner kroner.

Sushi er blitt en av restaurantens spesialiteter. Et slikt brett med sushi er noe for smaksløkene.

Lytter til kundene

Sjømatbedriften startet opp for seks år siden, og frem til juni i 2017 var de å finne ved Kiperviktorget i Ålesund. Da Rogne tok over som daglig leder i starten av året begynte de umiddelbart å se seg om etter nye og større lokaler.

-Vi snakket om å finne nye lokaler og utvide bedriften. Lokalene vi var i var slitte og mye vedlikehold stod for tur. Da disse lokalene stod ledige, så vi muligheten til å gjøre noe nytt, forteller Anita. Hun er også medeier av selskapet (23,3 %), sammen med blant andre Sjømatkompaniet (20 %). Sistnevnte leverer også hvitfisk, rødfisk, skalldyr, tørrfisk og klippfisk til utsalget.

-Vi var veldig spente det første året, men vi følte oss komfortable med å gå i pluss. Kundene har fulgt med oss hit, og mange nye har kommet til. Vi har mange faste kunder, som nesten daglig er inne for å handle middag eller sjømat til spesielle anledninger. Vi lytter til kundene og prøver så langt det lar seg gjøre å skaffe det folk etterspør, sier hun.7

Krabber er sesongmat utover høsten.

Lokale råvarer

Ettersom de er en uavhengig fiskebutikk har de en stor frihet til å benytte seg av de leverandørene de selv ønsker å bruke. Mye av råvarene de selger i utsalget er fisket lokalt, noe som betyr kortreist og fersk fisk og skalldyr hver dag. Hun forteller at mye av sjømaten er sesongbetont, eksempelvis sjøkreps, reker og makrell om sommeren, krabber, hummer og lutefisk utover høsten og frem mot jul og skrei, mølje og torsketunger på vinteren. Dessuten selger de mye hjemmelaget sjømat gjennom utsalget, noe som er populært blant deres unge kunder.

Fiskedisken har et stort og variert utvalg av fersk fisk og skalldyr.

Stor på sushi

-Vi har mange unge som kommer inn, og da går det mye i fiskekaker, fiskegrateng og sushi. Mange spør oss om råd om ingredienser til å lage egen sushi. Det er en service vi mer enn gjerne gir kundene, og de er mer enn fornøyde. Kundene tar seg ofte tid til å komme innom for å gi oss tilbakemeldinger. Det setter vi stor pris på, forteller Anita.

Kokk Jan Wozniak hadde syv års erfaring som sushikokk fra Warszawa, Polen, før han kom til Ålesund i 2017

Hun har ansatt egne sushikokker fra Latvia og Polen. Kokkene har mange års erfaring fra bransjen i sine hjemland og har vært med å bygge opp konseptet i restauranten. I mars 2017 åpnet de også egen avdeling i Daaegården ved Moa, hvor de har et stort utvalg av sushiretter.

-Det er noe med Ålesund og sushi. Folk spiser det alle dager i uken. Vi produserer alle typer størrelser av sushibrett, og vi leverer sushi til dagligvarebutikker og kafeer. Folk blir liksom aldri mett av sushi, sier den fornøyde eieren.

Skalldyr er alltid populær sjømat blant lokalbefolkningen

Rikholdig meny

Det er ikke bare sushi på menyen i restauranten. Fiskesuppe, bacalao, klippfisk, breiflabb, skalldyr og fish and chips er faste innslag på en rikholdig meny.

-Etter at vi utviklet rettene på menyen har vi mangedoblet salget i restauranten. Vi selger blant annet utrolig mye fish and chips. Fisken får vi fra Ramoen og den er av ypperste kvalitet, sier hun. Restauranten er godt besøkt gjennom hele året, men om sommeren er det ekstra mange gjester og turister som kommer innom. Det har gjort at de utvidet spisestedet med enda en etasje for to år siden.

Fish and chips er svært populær. Fisken av ypperste kvalitet får de fra tråleren Ramoen.