DEL

Fersk fisk og håndlagede produkter kan legge grunnlaget for suksess. Dette er grunnpillarene til Hvide Sande Røgeri ApS, Nordens største sjømatbutikk, sjømatrestaurant, røykeri, detaljsalg av fisk på internett og cateringselskap.


( 11.10.2013 )

[raw]

Hvide Sande er en liten dansk by. Den største attraksjonen er fiskehavnen og de ville strendene i vest, ut mot Nordsjøen. Det bor bare 3.000 innbyggere i byen. Likevel har de det som nok er Nordens lengste fiskedisk. Den er hele 25 meter lang, fylt med fersk, røykte, salted og marinerte produkter. For bedriften er det viktig å satse på flere ting enn bare å selge fersk fisk fra flåten som leverer i Hvide Sande og fersk laks fra Norge. De driver røking på tradisjonelt vis.

Vi røyker fisken på samme måte som før i tiden i tradisjonelle røkeovner, forklarer daglig leder Anette Madsen.

 

Hvide Sand Røgeri ApS ble etablert i 1969 av to brødre. De var begge fiskere og levde av å fiske i Nordsjøen og i Ringkøbing Fjord. Men en av dem, Arne Søegaard, bestemte seg for å slutte av som fisker, og solgte sin andel i fiskefartøyet. Pengene han fikk for andelen ble brukt til å etablere røykeriet, som nå er viden kjent for sine produkter. I dag er det sønnen Anders, som sammen med kompangjongen Henrik Olesen, som eier bedriften.

 

Mye å lære fra røykeriet
I Kystmagasinet fokuserer vi sjelden på små, – kall det gjerne nisjebedrifter, men heller på store eksportører og foredlingsbedrifter. Ved Hvide Sande Røgeri foredler de fisken de selger. Rødspetter, skrubbe og andre flyndrer kjøpes ferske fra Hvide Sande Fiskeauksjon. Deretter blir flyndrene og annen fisk som lyr, torsk, hyse, sei og lysing filetert ved røykeriet. Laks fra Norge blir filetert og noe selges ferskt, men det meste blir solgt kald eller varmrøykt.

Bak den moderne fasaden, sjømatrestaurant og fiskebutikk ligger røkeriet.

 

– Vi konkurrerer ikke primært på pris, men på kvalitet. Våre kunder vet at de kan stole på våre produkter. De er et resultat av håndtverk. Vi har ingen filetringsmaskiner, eller maskiner som tilsetter røksmak. All fisk som skal røkes blir røykt med bøkespon i tradisjonelle ovner. Her er det ikke snakk om masseproduksjon, sier daglig leder Mette Madsen.

 

Stort antall produkter
Kystmagasinet er til stede før åpningstid. Det er store mengder fisk og annen sjømat som skal på plass i den lange kjøledisken. Selv midtvinters, når Hvide Sande er en stille by uten turister, kommer kunder kjørende langveis fra. Varmrøykt ørret, sik, laks, makrell, sild, brosme, pigghå, ål, lyr og til og med varmrøykte reker har de i porteføljen. Også kaldrøykt laks og ørret, sild marinert med curry, tomat, sennep, rømme, sursøt saus, og så videre sammen med fiskekaker, krabbeklør, salater og utallige andre produkter.

Røykeriet har Skandinavias lengste fiskedisk.

 

– Som du ser i fiskediskene, så selges det meste av fisken som filet. De fleste dansker ønsker ikke å kjøpe hel sløyd fisk hvis de kan få ferdige fileter. Det er et ønske at fisken skal være klar til å tilberedes i panne eller ovn, forklarer Madsen. Så selv om de holder røykeritradisjoner vedlike, er utvalget av ferskfisk tilpasset moderne forbrukere sine behov.

Butikksjef Linda Høj med et fat varmrøykt sildefilet.

 

Danske klippfisktradisjoner
Blant de få produktene de ikke lager selv er klippfisk. Selv om dette er et produkt som nok er mer populært i land som Spania, Portugal, Brasil, Vest-Afrika og en del karibiske stater enn i Danmark, er det et marked der også.

 

– Klippfisk var vanlig på danske middagsbord i gamle dager, spesielt her på Vestkysten. De som kjøper klippfisk er i første rekke eldre kunder. Unge dansker vet ikke hva klippfisk er, forteller Madsen.

Produksjonsarbeider Leif Olesen kan kunsten å flå flyndre og skjære filet.

 

Suksess ligger i råvarene
– Vår suksess ligger i ferske råvarer, kvalitet og håndtverk. Hver dag kjøper vi rundt halvannet tonn med fisk på fiskeauksjonen her i Hvide Sande. I tillegg kjøper vi makrell og sild ved auksjonen i Skagen. Laksen får vi fra Norge, forklarer Madsen.

 

Hver dag flekkes det rundt hundre rødspetter. Disse blir server stekt med persillesmør. Dette er kanskje restaurantens mest populære rett. En del fisk blir malt til farse for produksjon av stedets egne fiskekaker.

Natja Olsen skal fylle salater, marinerte produkter og andre delikatesser i fiskedisken.

 

500 restaurantgjester
Selv om vinteren er stille, og restauranten bare er åpen i helgene, er det fullstendig motsatt om sommeren. Hvide Sande er som nevnt en liten by. I hvert fall er den liten i den kalde årstiden. Om sommeren fylles 3.000 sommerhus i området opp. Halvparten av sommerhusene, det danske alternativet til norske hytter, er utleid. Leietakere er i første rekke tyskere. Da er det svært travle dager på røykeriet.

 

– På en normal sommerdag har vi cirka 700 salg i fiskebutikken, og rundt 500 gjester blir servert i restauranten. Fra påske til midten av oktober har vi daglig en stor sjømatbuffet. Den domineres selvsagt av våre røykte produkter. Men her er også mye annet, forteller Madsen.

Røykt pigghå og pigghåbuk.

 

Egen fiskebil
– Vi har også vår egen fiskebil som besøker faste steder her i Midt-Jylland regionen. Den har et rikt utvalg av både røykte og ferske produkter, sier Madsen. De som har spesielle ønsker kan to dager før ringe og bestille disse for avhenting når fiskebilen kommer til en by i nærheten.

 

Siden spesielle ønsker kan være fisk som ikke er tilgjengelig i fiskebutikken til enhver tid, er det en fordel å få bestillinger i god tid. Da kan man sjekke ut hva som er tilgjengelig på auksjonen tidlig om morgenen. Selv om det er mulig å delta i auksjonene fra en PC på kontoret, er det kort vei bort til kjølehallene når man ønsker å sjekke fisk som skal kjøpes.

Røykt rognkall er en delikatesse.

Vi konkurrerer ikke med supermarkeder og med masseproduserte produkter fra store fabrikker. Det er betalingsvillige kunder som ønsker kvalitet, og som er villige til å betale litt ekstra som er vår kundegruppe.

 

Omsetning via nettet
I tillegg til salg gjennom butikk, restaurant og fiskebil, har røykeriet etablert sin egen nettbutikk. En avtale med en speditør gjør at produkter kan leveres hvor som helst i Danmark innenfor 24 timer.

Røykt pigghå og pigghåbuk.

 

Kunder som benytter nettbutikken må betale 160 kroner per kilo for fersk rødspettefilet uten skinn. Langefilet koster 130 kroner, torskefilet 150 kroner og lyr 150 kroner. Porsjonsstykker av laks koster 180 kroner, mens steinbitfilet koster 200 kroner. Røykt laks koster 210 kroner kiloen i stykker på cirka en halv kilo. Ferdig skåret i skiver er prisen 340 kroner. Frakt kommer selvsagt i tillegg. Ifølge Madsen utgjør internettsalget rundt ti prosent av omsetningen. I fjor var bedriftens omsetning cirka 13 millioner kroner. Overskuddet var en kvart million kroner.

 

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.