DEL

– Vi gir oss ikke før Thaksin sine stråmenn er borte fra thailandsk politikk. Det koster landet mye, men vil koste landet mye mer på sikt om vi ikke får fjernet marionettene, sa den thailandske opposisjonelle Sonthi Limthongkul til i et intervju før flyplassen ble okkupert av tusenvis av demonstranter tilhørende Folkets Demokratiske Allianse.


( 02.12.2008 )

[raw]

Nå ser det ut til at han kan ha oppnådd sine politiske mål ved hjelp av en ikkevoldelig politisk kampanje som har lammet landets regjering, viktigste flyplasser og store deler av næringsliv.

 

Thailandsk sjømateksport er hard rammet av den politiske krisen og urolighetene i landet. Etter at landets forfatningsdomstol i dag beordret regjeringen oppløst på grunn av valgfusk, er det mye som tyder på at opposisjonsbevegelsen PAD vil avslutte okkupasjonen av de to største flyplassene i Bangkokområdet som følge av dommen. Det skal i titiden i dag norsk tid ha blitt inngått en avtale mellom Folkets demokratiske allianse og flyplassmyndighetene om en umiddelbar gjenåpning av flyplassene som nå har vært stengt i en uke,Thailand er verdens tredje største eksportør av sjømat. Landet er også et viktig marked for importert sjømat. Hver dag sendes under normale omstendigheter store mengder fersk og levende sjømat til steder som Kore, Japan og Hong Kong. Denne eksporten har stoppet opp, og oppdrettere og fiskere frykter ikke bare et kortsiktig tap, men også et langsiktig tap som følge av at kundene velger nye leverandører i andre land.

 

Thailand har til nå klart seg godt gjennom finanskrisen som har rammet verden. Denne krisen til tross var det forventet økonomisk vekst neste år. Nå spår mange eksperter at veksten vil bli null, eller kanskje økonomien som i mange andre land vil krympe.

 

I skrivende øyeblikk er det nærmere 400 000 turister som ikke kommer ut av Thailand. Turistnæringen som har vokst voldsomt de siste årene rammes knallhardt av den politiske krisen. Utallige turoperatører har varslet at de kutter Thailand fra sine programmer. Et kraftig fall i sysselsettingen innen turistnæringen på hele en million mennesker er spådd. Skjer dette vil det ramme kjøpekraften i landet og for Norge vil det sannsynligvis bety redusert eksport av blant annet laks og makrell. Laksen spises i første rekke av utlendinger, mens norsk makrell allerede er i ferd med å prise seg ut av det thailandske markedet.

 

Landet risikerer også at utenlandske selskaper som produserer sjømat i Thailand flytter produksjon til det mer politisk stabile Vietnam. Aksjonen  Sonthi Limthongkul til og hans opposisjonsbevegelse som nå ser ut til å gå mot slutten kan ha kostet landets sjømatindustri dyrt.

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.