Fonn Egersund AS var raskt på banen da de første store lastene med tobis kom inn til byen i begynnelsen av mai. Daglig leder Torger Torgersen kjøpte en last på 120 tonn fra snurperen ”Boanes Hav” for å teste markedet for tobis som menneskeføde. Da Kystmagasinet var innom dagen etter, hadde han allerede solgt unna 75 tonn av fangsten


( 23.06.2008 )


[raw]

Lederen for fiskeprodusenten og eksportøren i Egersund tror på et voksende marked for arter som tobis til mat for mennesker. Spesielt er interessen stor fra Asia. Torgersen knyttet en rekke verdifulle kontakter på kjøpersiden da han besøkte den store sjømatmessen i Brüssel i april, og det blir nå spennende å se hvordan tobisen blir mottatt i markedet. Verden trenger stadig mat, konkluderer lederen med, og denne fisken er billig og altfor verdifull til å bli brukt til fôr. Torgersen har selv spist tobis flere ganger, og han synes den smaker fortreffelig.

 

Stor eksportør
Fonn Egersund AS er allerede stor når det gjelder eksport av fisk til både Asia og Europa, blant annet på arter som sild, makrell og hestmakrell. Den moderne produksjonsbedriften har også reker og hvitfisk blant sine viktige produkter. Et eget røykeri for videreforedling av røykte fiskeprodukter hører til fasilitetene. Selv om det meste av den bearbeidede fisken blir eksportert til den store verden, er også innenlandsmarkedet viktig, og mindre kvantum av nisjeprodukter blir daglig sendt ut i regionen rundt Egersund med bedriftens egne fiskebiler.

 

Da vi besøkte Torger Torgersen regnet han med et par rolige uker før matjessildsesongen. Fisket etter matjessild starter normalt rundt 20. mai og varer til uti juni en gang. Hvert år tar Fonn Egersund AS imot 3.000-4.000 tonn for produksjon av matjessild til hovedmarkedet Holland. Dette er en hektisk men artig periode av året, forteller Torgersen. Hver morgen er han på visningsauksjonen for å by på fangstene, i konkurranse med kjøpere fra Norge og kontinentet. Han regnet med at matjessildsesongen ville bli som normalt, selv med halverte sildekvoter og signaler om kjøpere i Holland hadde sild igjen på lager tre uker før sesongstart. Fonn Egersund AS har lange tradisjoner med matjessild, og de har bygd opp et nettverk av kjøpere til denne attraktive silden.

 

Lange tradisjoner
I de meste hektiske periodene av året, på våren og høsten, har bedriften rundt 100 ansatte i sving ved produksjonslinjene. De skjærer filet, piller reker og pakker sild og makrell. 80-90 prosent av alt som blir produsert eksporteres ut av landet. Torger Torgersen ser lyst på fremtiden for bedriften han leder. Verden trenger mer mat, og Fonn Egersund AS produserer attraktive produkter for de fleste markeder. Bedriften selger all fisken selv, og de er derfor ofte representert på sjømatmesser rundt om i verden. Torgersen er selv aktiv på salgssiden.

 

Det meste av råstoffet til fabrikken i Egersund kommer fra norske fartøy, men noe kommer også fra utlendinger. Han konkurrerer med resten av landsindustrien på pris, og ofte er det vanskelig å vite hvor langt man skal strekke seg på pris i forhold til hva markedet er villig til å betale. Men det går som regel bra. Torger Torgersen har en god teft for god business, og han er godt fornøyd med den økonomiske situasjonen ved bedriften. Omsetningen varierer litt år fra år, men ligger jevnt på fra 150 til 200 millioner. Resultatet er i pluss, slik det alltid har vært i Torgersen sitt eierskap, som har vart i 16-17 år.

[/raw]