Dette teppegulvet er produsert av materialer fra kasserte fiskeredskaper.


( 03.03.2016 )

‒ Vårt slagord i Nofir er «bringing value to marin waste». Det er nylon i mesteparten av redskapene vi samler inn. Disse blir det spunnet nytt garn av, som bland annet brukes i klær fra Adidas, Levis, Speedo og som her i tepper fra egetepper i Danmark, sier daglig leder Øistein Aleksandersen og styreleder Leif Magne Hjelseng i Nofir.

Teppegulv fellesareal for avis NY

FISKEREDSKAPER. Daglig leder Øistein Aleksandersen (t.v.) og styreleder Leif Magne Hjelseng i Nofir viser stolt fram teppegulvet, som er produsert av resirkulerte fiskeredskaper.

NATURLIG VALG

‒ Vi er en stolt eier i Nofir og synes det er fantastisk at det materialet selskapet samler inn kan gjenbrukes på denne måten. For oss var dette et naturlig valg når alle tre etasjene i vårt nye bygg skulle teppelegges, sier Hjelseng, som også er administrerende direktør i Iris Salten IKS.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen har beskrevet virksomheten til Nofir som grønn konkurransekraft i praksis, og sirkulær økonomi som gir renere hav. FOREDLING Nofir samler inn kassert utstyr fra oppdretts- og fiskerinæringen. Norge er hovedmarkedet til Nofir, men selskapet utvider stadig sitt området. I fjor ble det samlet inn kassert utstyr fra hele fire kontinenter, Amerika, Afrika, Europa og Asia.

I Litauen og Tyrkia blir utstyret demontert. ‒ De rene fraksjonene blir videresendt til ulike selskaper over hele verden, blant andre Aquafil i Slovenia, som produserer årlig 120.000 tonn Econyl-garn fra brukt fiskeri- og oppdrettsutstyr, forteller Aleksandersen.

Tepper ansatte avis - NY

I nybygget til Iris Salten har alle gulv har fått tepper produserte av materialer fra gamle fiskeredskaper.

SAMARBEID

Det er dette garnet den danske produsenten egetepper benytter når de produserer gulvteppe basert på gjenbruksmaterialer.

‒ Teppene er vevd med Econyl-garn, og har en filt på undersiden som produseres fra gjenbrukte vannflasker, som gjennom en innovativ produksjonsteknikk er omdannet til et mykt, men sterkt filt-materiale med enestående akustiske egenskaper, forteller administrerende direktør Svend Aage Færch Nielsen i det danske selskapet.

MILJØ

‒ For oss i Egetepper er det en selvfølge å tenke miljø. Verden trenger virksomheter som tar ansvar for den påvirkning de har på jordens ressurser. Vi vil være ledende på dette området fordi vi mener det er viktig, sier Færch Nielsen. Egetepper har gjennomført en omfattende dokumentasjon av hele verdikjeden i selskapet, noe som har resultert i 19 internasjonale sertifiseringer. ‒ Vi skal være en rollemodell og førende innen gulvtekstiler og miljøtenkning. Econyl-garnet fra Aquafil ble i fjor brukt i 14 prosent av teppene våre som ble solgt over hele verden i 2015.

IMG_7675

Egersund Group sitt nye showrom har tepper laget av gjenvunnet oppdrettsnøter.

EGERSUND NET

Også Nofir nest største eier og samarbeidspartner Egersund Net har samarbeidet med Egetepper.

‒ Da vi planla nye kontorer og nytt showrom var det naturlig å tenke tepper produsert med Econyl –filamenter. Egetepper har gjort en fantastisk jobb, ikke bare med selve leveransen, men også med innspill til design. Resultatet er vi meget godt fornøyd med, sier Geir Henning Rishom, sjef for Egersund Net.