Kystmagasinet 6.15: Terje Bliksvær i TB Marine har forhandlet bruksbåter i seks år. Nå ser han et stort potensial i kystsjarker og teinebåter.


( 23.10.2015 )


Bliksvær startet som båtforhandler for seks år siden, og har frem til i vinter jobbet med bruksbåter og speedsjarker i størrelsesorden opp til 23 fot. Nå ønsker han å satse mer på kystsjarker.

-Vi forhandlet alt av bruksbåter beregnet til transport av sauer og storfe, med nedfellbar baug, til redningsbåter for brannvesen og kombibåter for fiskere, forteller Bliksvær og legger til at båtene han forhandlet ble bygget i fem og seks millimeter aluminium av en polsk båtprodusent, og var utpregede yrkesbåter med styrehus og et grovt og røft utseende.

-Jeg deltok på båtmesser på Østlandet og Vestlandet, men i begynnelsen var det ingen salgsboom. Til tross for nedgangstider i båtbransjen solgte jeg likevel jevnt og trutt med båter.

BRUKSBÅT

Båter av denne typen, som brukes av subsea-firmaer, havnevesen og dykkerfirmaer, er solide sjøbåter i aluminium.

Kystsjarker

Selv om det er bruksbåter han har jobbet mest med, har han nå beveget seg over til kystsjarker og teinebåter. Nå har han fått forespørsler på to 35 fots fiskebåter, samt utforming av teinebåter.

– Det startet med at kunder ringte meg angående den nye speedsjarken på 23 til 28 fot i aluminium som jeg fikk tegnet og lagt ut på internett. Men kundene kom raskt inn på ønske om en større kystsjark, og sammen med et par av kundene har vi laget de første tegningene av sjarken, som har fått navnet TB Marine Alutec 35 fots proffsjark. Den mangler foreløpig interiørtegninger, men de kommer, kan han fortelle.

Bliksvær er også blitt engasjert i et større prosjekt innen teinefisket, og gjennom en bekjent i fiskematbransjen ble han tidligere i år bedt om å ta kontakt med en av Europas største aktører innen krabbemat.

-Dette er svært interessant. Det er mangel på krabbefiskere, og sammen med en stor og entusiastisk aktør innen krabbemat og en av de største leverandørene av teiner og fiskeutstyr i Ålesund, resulterte det i at vi nå holder på med å tegne teinebåter. Disse båtene har jeg planer om å presentere for fiskere i Lofoten, sier Terje Bliksvær.

KYSTSJARK

Etter forespørsel fra kunder designet han denne kystsjarken på 35 fot. Nå har han forespørsel på to sjarker av denne typen.

Direkte til kunde

Foruten kystsjarkene har Bliksvær for tiden kontrakt på levering av sju bruksbåter i størrelse 23 til 28 fot, hvorav seks av båtene skal til dykkerfirmaer. Den siste skal til en kommune i Midt-Norge. Båtene til dykkerfirmaene benyttes blant annet under rensing av fiskemerder.

Tidligere hadde han også butikk, lager og verksted, og solgte både båter, båtutstyr, snøfresere, scootere og verktøy. Men han forteller at utviklingen er at kundene handler mer og mer på internett, så kostnadene med husleie ble unødig dyrt. I dag har han kun lager, og det meste sendes ut. Likevel er det enkelte kunder som kommer innom for å hente varer.

-Mange av båtene er ikke engang innom meg, men går direkte fra fabrikk til kunde. Når det gjelder montering av utstyr og reparering gjøres dette av fabrikken eller gjennom egne avtaler, men vi har nå avtale med et verksted om det trengs, forteller han.

TB Marine

Etter forespørsel fra kunder designet han denne kystsjarken på 35 fot. Nå har han forespørsel på to sjarker av denne typen.

Moderne produksjon

Han er en liten aktør i et stort marked, men etter at han byttet båtprodusent i løpet av det siste året har det virkelig tatt av. Han forteller at hans nye samarbeidspartner i Polen er mer fleksibel, kvalitetsbevisst og er mer moderne når det gjelder hele produksjonen, fra tegning til ferdig båt.

-Nå kan jeg på en effektiv og rask måte levere meget gode tegninger i 3D til kundene, og på kort tid presentere kundens ønsker om endringer på båtene, uten at det kostet dem en krone. Når kunden er fornøyd med tegningen kan vi enkelt legge den flat og printe den rett ut på store aluminiumsplater. På den måten blir båten akkurat slik den er designet. Ikke bare av eksteriøret, men også av interiøret. Det har blitt en helt annen verden for meg når jeg selger båt til kunde.

Båtene som Bliksvær leverer er godkjent etter Nordisk Båtstandard, fra tegning til levering. Han legger avslutningsvis til at det betyr at de kan levere arbeidsbåter i størrelsesorden 8 til 15 meter, samt fiskebåter over 6 meter.