Svømmekrabbe var en del av bifangsten da Kystmagasinet dro ut med tråleren Katla. I noen hal kunne det være flere kilo små svømmekrabbe. Denne ble sluppet tilbake i havet. Nå viser det seg at den kan ha et marked i Norge.


( 18.04.2012 )


[raw]

– Jeg vil gjerne teste ut noen kilo med svømmekrabbe hos mine kunder. I det thailandske kjøkkenet brukes små flate, ikke alt for harde ”steinkrabber” som smakstilsetning i blant annet ”som tam” – papayasalat. Krabbene gjæres og deles opp i små biter og spises sammen med grønn, umoden papaya, masse chili og andre ingredienser. Dette er noe mange thailendere spiser nesten daglig, sier styreleder Run Gjellum i den store asiatiske butikken Ranthai i Oslo til Kystmagasinet.

Rune Gjellum, som er styreleder for butikken Ranthai, skal teste ut svømmekrabbe på den thailandske kolonien i Norge.

– Vi får ofte denne småkrabben i fangsten. Det krever litt ekstra arbeid å plukke de ut. Det kan neppe gjøres når vi har store hal som krever stor innsats på sortering og sløying av fisk. Men under normale omstendigheter burde det være mulig å ta vare på småkrabben. Så vi skal sørge for at butikken får noen kilo som den kan teste ut på sine kunder, sier skipper Jørgen Runehäll.

Krabben som ble tatt i trål utenfor kysten av Nord-Jylland var mest sannsynlig av artene Liocarcinus depurator og Liocarcinus holsatus. Svømmekrabbene er beslektet med vanlig strandkrabbe. De blir opptil fem centimeter brede over skallet og finnes i Nordsjøen, Atlanterhavet, Middelhavet og Svartehavet. Dette er arter som er kjent som bifangst i mange europeiske trålfiskerier.

Reketrålere som fisker i Oslofjorden har allerede etablert et marked for bifangst av fisk som nordmenn ikke kjøper. Kundene er i første rekke vietnamesere som har tradisjon for å spise liten fisk.

 

 

[/raw]