Kystmagasinet har bordet nye Steigen, som ble overlevert fra Havyard Ship Techology sitt verft i Leirvik i Sogn til Norsk Fisketransport AS (NFT) 24. mai. Den svære, innholdsrike og svært avanserte brønnbåten er søsterskip til Namsos, som ble levert fra samme verft i desember i fjor.


( 30.06.2017 )


Da Kystmagasinet entret ripa 18. mai lå dette siste nybygget til NFT ved utrustningskaien i Leirvik. Det var da bare noe småplukk igjen av byggeprosessen, som testing, justering/kalibrering av utstyr og litt malingsarbeid, før Steigen skulle sette kursen nordover mot hjemmehavnen i Trøndelag uken etter. Med største lengde på nesten 85 meter er denne brønnbåten blant de største i markedet. Den er også blant de mest avanserte og komplekse i sitt slag.

Den erfarne skipperen, Kent Sjåvik, vel til rette i styrestolen i sitt rette element. Fra den svært og velutrustede broen har han oversikt over det meste som skjer om bord, enten visuelt gjennom vinduene eller via de mange kameraene som er plassert rundt om kring, fra hekk til baug.

Skipet har tre, store, runde fisketanker på totalt 3.250 kubikk. Denne utformingen gir bedre strømningsbilde for vannet i hele tanken, og man oppnår derav bedre vannkvalitet enn i konvensjonelle tanker. Den sylindriske utformingen gir også mindre stress og bedre fiskevelferd for fisken. Videre kan man kan kjøre med større fisketetthet og derav frakte mer fisk i lukket system om gangen.

En romslig og godt utstyrt bro.

-Vi kan ha opp mot 200 kilo levende fisk per kubikk i disse tankene. Foruten godt strømningsbilde bidrar også et alvorlig stort oksygenanlegg, med dobbelt sett generatorer, sitt til at vannkvaliteten opprettholdes. Ved frakt av smolt kan vi oppbevare levende fisk i tankene i to døgn, uten problemer. Det sier Kent Sjåvik fra Tverlandet utenfor Bodø. Han er en av to skippere som vil veksle om styre skuta, med en måned på vakt og en måned fri. Den andre skipperen heter Erling Lorentzen.

Bilde av dekket tatt fra styrehuset og akterover.

Du kan lese mer om denne nyeste brønnbåten i det norske markedet i Kystmagasinet 4, som er å finne for salg i Narvesen kioskene langs kysten. Du kan også abonnere på papirversjonen eller vår digitale versjon for å lese denne og andre spennende artikler. Gå inn på denne linken, som vil lose deg videre til tilgang: https://www.kystmagasinet.no/abonner/