DEL

Kystmagasinet 1.13: Furuno Norge har ikke ligget på latsiden i året som har gått. 2012 var et år med mange spennende nyheter og store leveranser. Selskapet hadde god vekst i omsetningen, og alt tyder på at resultatet blir som forventet.


( 25.03.2013 )

[raw]

Kystmagasinet har besøkt denne ledende leverandøren av skipselektronikk i Norge og fått en oppdatering på produkter og nyheter. Fiskebåtrederne har mye å se frem mot i årene som kommer.

 

Leverandøren av maritim elektronikk har sitt hovedkontor noen steinkast fra sentrum av Ålesund. Her ligger administrasjonen for Furuno Norge sin virksomhet i Norge, Russland og Brasil, og herfra styres også et omfattende nettverk av forhandlere langs det ganske land, 53 i alt. I tillegg finnes seks forhandlere i Russland og Brasil.

Her ligger administrasjonen for Furuno Norge sin virksomhet i Norge. 

 

Omfattende nettverk
Forhandlerkjeden er en av Furunos og daglig leder Trond Strømmens stoltheter. Nettverket er essensielt for leverandørens salg, oppfølging og service overfor sine mange kunder. De kan også ta i bruk japanske Furuno sitt verdensomfattende nettverk, som betyr at hvor enn et skip med Furuno utstyr befinner seg i verden, så er nærmeste forhandler like i nærheten og kan yte service på kort varsel om behovet skulle melde seg.

 

Ved hovedkontoret fikk de i fjor et nytt og godt utstyrt klasseværelse til bruk for kursing av kunder, ansatte og forhandlere. I tillegg kjører de todagers kurs for navigatører (Furuno Norge Training Centre) på Telchart ECDIS i Ålesund, Manila, Zagreb, Riga og Hamburg. Videre finnes det i Ålesund et stort verksted og servicehall, egen avdeling med det nyeste utstyret oppmontert og virksomt og et stort lager av reservedeler og nye produkter. Sistnevnte har til enhver tid en verdi på rundt 50 millioner kroner. Her finnes alt fra nye radiotelefoner og små ekkolodd til store kartmaskiner, lodd, radarer og sonarer, ferdig pakket i kartonger for utsending.

Teknikker på navigasjon, Dag Arne Voldsund, demonstrerer FNMS, Furuno sitt nye system for betjening av skjermer og instrumenter fra en skjerm, som her, plassert ved styreposisjonen. Nettilkobling via VSAT gjør at Voldsund kan utføre feilsøking på de ulike instrumentene på broen fra land. Han vil få opp samme skjermbildet som skipperen om bord.

 

Alltid leveringsdyktig
Det store lageret av nytt utstyr betyr at Furuno Norge alltid er leveringsdyktig på produktfronten, uten lange leveringstider. Og et stort lager av reservedeler er ensbetydende med god service og oppfølging overfor de mange kundene. Det kan også nevnes at de også har minst ett eksemplar av alt utstyr som Furuno noen gang har levert opp gjennom tidende, noe som betyr at de også har reservedeler til 20-30 år gammelt, eller enda eldre, utstyr. Som et eksempel kan det nevnes at Furuno Norge fortsatt har et lager av papir til de gamle papirekkoloddene, som det fortsatt er et fåtall i bruk av langs kysten.

 

Furuno Norge hadde som nevnt et hektisk fjorår med en rekke større og mindre leveranser til nye fartøy av ulike kategorier. Det er for øvrig svært få nybygg som leveres til norske redere, som ikke har et eller annet Furuno-utstyr installert. Det gjelder ikke minst innenfor fiskeri. Blant nybyggene som har fått Furuno utstyr om bord kan nevnes Havsnurp, Andenesfisk, Asbjørn Selsbane, Atlantic Viking, Herøyhav, Magnarson, Christina E, Gollenes, Leinebjørn, Rogne, Malene S, Havbryn, Havstrand, Hopen, Einar Erlend, Volstad, Østerbris, Liafjell, Vendla, Straumberg, Hopen, Fiskebas og Aker Seafood sine tre nye trålere. Når det gjelder offshoresegmentet er det levert rundt 50 anlegg det siste året.

Daglig leder Trond Strømmen demonstrerer den nye NavNet serien med multifunksjonsskjerm, med LED opplyst skjerm og krystallklart bilde. Instrumentet har berøringsskjem, og på samme måte som på en Ipad kan bildet forstørres eller billedvinkelen forandres ved hjelp av to fingre. Dette er i følge Strømmen et unikt instrument beregnet for større lystbåter eller mindre yrkesfartøy.

 

Oppdateres hvert sekund
2012 var også året med mange lanserte nyheter. Vi kan nevne trålsonaren TS-337 A som ble nominert til årets innovasjonspris på Nor Fishing. Den gir et 360 graders bilde, som oppdateres hver sekund, ideelt for de som driver fiske med trål. Skipperen kan fra skjermen på broen observere når en stim er på vei inn gjennom trålåpningen, om det blir treff og hvordan trålen står i forhold til havbunnen. Dermed kan fartøyet unngå bunnkontakt om det skulle være ønskelig. Denne trålsonaren er så nøyaktig at man på 200 meters dyp kan se om trålen er bare to meter over havbunnen. Det åpner for helt nye muligheter når det gjelder miljøaspektet.

 

En annet spennende nyhet er FNMS (Furuno Norge Monitor Styringssystem), et helt nytt system for betjening av skjermer og instrumenter på broen fra en enkelt berøringsskjerm som plasseres ved skipperens styreposisjon. Dette systemet har Furuno store forventninger til, og kan bidra til å redusere antall monitorer på en fiskebåtbro. Som kjent er overflod av informasjon en av de største sikkerhetsrisikoene på en bro. Med FNMS installert er det mulig å redusere denne overfloden og risikoen, opplyser Trond Strømmen til Kystmagasinet.

Assisterende teknisk sjef, Bjørn M. Nakken, i ferd med en mindre reparasjon på en monitor.

 

Berøringsskjermen har nettilgang, egendefinert brukersystem og ikke minst mulighet for fjernservice fra Furuno Telecom. Det betyr at serviceteknikerne ved hovedkontoret i Ålesund kan hente opp samme skjermbilde som det skipperen har ved siden av seg, og hjelpe til med innstilinger, feilsøking eller annen form for service.

 

Overtok som distributør av MaxSea
Nytt i fjor var også at Furuno Norge tok over som norsk distributør av MaxSea fiskerisystemer. Det skjedde formelt i juni, noe som innebar at selskapet også tok over to ansatte i Drammen. MaxSea Time Zero Plot er en kjent universelt kartsystem (3D) hvor presentasjonen skjer trinnløst og uten forsinkelse. Havbunnen senkes og fjell og landskap blir hevet i forhold til reelle dybde- og høydedata. Systemet har innebygd funksjonalitet både for fiskeplotting, AIS, værmelding, havbunnspresentasjon, ekkolodd og radar. Time Zero gjør det enkelt å kontrollere radar og ekkolodd fra en og samme skjerm, og på den måten vil man også spare plass på broen og samtidig bli mer effektiv i arbeidet.

MaxSea Time Zero Plot er en unik fiskeriplotter der man kan få navigasjon, høyoppløselige foto, flerskjerm-visning, fiskeleting, 2D/3D presentasjon, plotting, AIS, værmelding og mer, alt i ett og samme instrument.

 

Havbunnsmåling og oppdatering skjer fortløpende hos hver enkelt bruker når ekkoloddet er tikoblet. Disse vil automatisk integreres med eksisterende database i en helhetlig presentasjon, både i 2D og 3D. Høyoppløselige flyfoto kan også vises i kartsystemet, og fotoet vil også vise havbunnen ned til rundt ti meters dybde. En annen funksjon i systemet er et kraftig universelt værmeldingssenter, som gir brukeren anledning til å laste ned høyoppløselige værmeldingsdata for deretter å presentere disse i kartet. MaxSea er fullt ut integrert mot alle Furunos elektronikkprodukter.

 

Nye sonarer og lodd
Furuno har også lansert nye sonarer den siste tiden, nærmere bestemt i fjor høst. Det er FSV-35 og FSV-85. Sistnevnte er en helt ny sonar med 360 grader omni sending, tilt til 90 grader og doble vertikalsnitt. Den nye sonaren benytter både kulesvinger og sylindersvinger, noe som gjør sonaren helt unik. Aldri har skipperen hatt bedre muligheter til å vurdere hvordan han skal fiske. FSV-85 har meget høy oppløsning og lang rekkevidde sammenlignet med andre høyfrekvens sonarer. FSV-35 har på sin side ultralang rekkevidde og støyfritt bilde, og den er utstyrt med avansert svinger med 90 grader tilt, som sørger for null blindsektor rundt fartøyet.

 

På ekkoloddfronten er FCV-35 regnet som et unikt instrument. Dette er et multistrålelodd med til sammen fem stråler. Det har en utrolig skilleevne helt ned til bunnen, og det er mulig for brukeren å estimere både størrelse og art. Dette er det første ekkoloddet som er fullstabilisert i alle frihetsgrader, og ved å koble Furuno satellitt kompass til ekkoloddet så blir FCV-35 stabilisert både i roll, pitch og hiv retning. Furuno Norge har fått tilbakemelding fra fiskebåtredere som kan fortelle at de har tjent inn igjen hele loddet på ett enkelt kast. Mens vi er inne på nyhetsfronten kan vi også nevne Furunos nye VSAT, en kompleks pakke for data- og telekommunikasjon som øker både trivsel og effektivitet om bord.

 

Enestående nattkamera
Den aller siste nyheten vi tar med i denne omgang er det nye og unike nattkameraet fra canadiske Current Corporation, som Furuno Norge nå har blitt distributør for. Dette er ikke bare et kamera som ser i mørket, men som også er varmesøkende. Det er ikke snakk om noe håndholdt og enkelt produkt, men et rimelig stort kamera for fast installasjon om bord. Dette er det beste som finnes i markedet, forteller salgssjef Terje Pettersen, mens han ivrig demonstrerer produktets virkemåter med linsen stilt utover fjorden. Det er utrolig hvilken detaljrikdom som kan sees på flere kilometers avstand.

 

Dette er et kamera med mange bruksområder, blant annet for oppdaging av oljesøl, isdeteksjon i nordområdene, søk etter forulykkede i sjø og på land og ikke minst til bruk som nyttig hjelpemiddel i navigasjon og under fiske om natten. Kameraet har et bilde med meget høy oppløsning og det er særdeles lysfølsomt, nærmere bestemt 0,000001 lux for de som er mer teknisk orientert og som skjønner hva tallet innebærer. Zoomfunksjonen er også formidabel, med 20 ganger optisk zoom og 12 ganger digital zoom. Kameraet leveres med flere linser og i ulike varianter. (her har jeg tatt vekk pris) Det er allerede levert ett kamera til fiskefartøyet Herøyhav, men flere salg er i kjømda. Det er stor interesse for produktet.

 

Det kan til slutt nevnes at Furuno Norge venter at både 2013 og de kommende årene vil by på en rekke utfordringer. Men med de utviklingstiltakene selskapet har gjennomført, sammen med de som planlegges fremover, venter de å stå godt rustet for fremtiden. Furuno venter også en viss økning i antall ansatte de nærmeste par årene. Furuno Norges sitt største marked er i dag innenfor offshoresektoren tett etterfulgt av fiskeri. Handelsflåten kommer som en god nummer tre og kystflåten som det siste store segmentet. Lystbåtflåten er en forholdsvis liten business for Ålesund-selskapet.

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.