Furuno har kommet på markedet med en rekke nye og spennende produkter denne høsten, som blant annet har blitt lansert på messene Nor-Fishing og SMM i Hamburg. Kystmagasinet har sett nærmere på fiskeri- og bunnkartleggingssystemet WASSP F3, skjermstyringssystemet FNMS og produsentens nyeste sonar, FSV 25.

Et av de nye fiskefartøyene som har satset på FNMS (Furuno Norge Monitor Styringsystem) er Gitte Henning, som er under bygging ved Myklebust Verft. De har valgt en løsning som består av fem 55 tommers skjermer og 20 24 tommers skjermer. Dermed vil brukeren ha 40 skjermbilder fordelt på 25 skjermer i sin nye broløsning. Kystmagasinet møtte administrerende direktør Trond Strømmen i Furuno Norge AS på Furuno sin store stand på shippingmessen i Hamburg, og han demonstrerte for oss hvor logisk og enkelt et slikt moderne monitor styringssystem kan være.

IMG_3934

WASSP spesialisten Justin Kiel gir oss en kjapp gjennomgang av bunnkartleggingog oppmålingssystemet.

Velg eget oppsett

-Skipperen sitter i styrestolen med en touchskjerm rett ved siden av seg og med alle de andre montert i broløsningen. På touchskjermen kan brukeren lage sitt eget oppsett og enkelt få frem relevante signaler som radar, sonar, maskinovervåking, vinsjesystem med mer på skjermene foran seg. Touchskjermen fungerer som en kontrollstasjon, og skipperen kan personalisere og lage egne skjermvisninger med tanke på arbeidsoppgaver. Valgt skjermsignal kan vises på en eller flere skjermer samtidig, og når valget er gjort kan dette kontrolleres via en rulleball fra kontrollstasjonen, forklarer Strømmen.

Han mener FNMS gir bedre oversikt for kapteinen og øker sikkerheten om bord. Og egentlig trenger man ikke så mange skjermen i styrehuset som tidligere, fordi det går raskt å få frem relevante signaler og flytte de rundt fra skjerm til skjerm etter behov. Strømmen forteller at man kan bruke hver av skjermene til helskjermvisning, todelteller firedelt skjerm. Man kan imidlertid kople til så mange signalkilder og skjermer man ønsker. FNMS er svært brukervennlig intuitivt, og det er enkelt å gjøre innstillinger og endringer. Diagnostikk kan gjøres gjennom Furuno VSAT og Internett, og installasjonen er gjort fleksibel for både nye og eksisterende skip.

F3 Screen Layout with 2D Hi Res

Det er helt utrolig hva nøyaktig WASSP gjengir bunnen og gjenstander som ligger på bunnen, her et skipsvrak. Foto: Furuno.

Ny avansert radar

På vår runde rundt på standen på SMM viste Trond Strømmen oss også produsentens nyeste og avanserte radar som er beregnet for kystflåten og som har maks 19 tomers display. Her kan brukeren blant annet velge mellom ulike farger på møtende eller kryssende trafikk, og det er utviklet en ny type filer for mer effektiv fjerning av støy uten å fjerne det man vil se. Radaren er også lynrask når det gjelder å «tracke» radarmål. Den er også veldig kompakt og har eget tastatur. Videre kan radaren kobles til fiskeplotteren MaxSea.

Furuno har også en helt ny lavfrekvens sonar, FSV-25. Den har ekstrem lang rekkevidde, selv på grunt vann. Bildet er klart uten sjenerende støy fra bunn eller overflate, som man selv kan se på vedlagte skjermbildet på ekko på over syv kilometers avstand. Den nye sonaren har flere svingerelementer enn tidligere, noe som gjør at strålen blir mye smalere. Det igjen betyr bedre skilleevne mot bunn, og derav mer detaljerte ekko for lettere å kunne vurdere tettheten i fiskestimen. FSV-25 har dobbel beamforming og mulighet for toskjermløsning, noe som gjør det mulig for skipperen å søke på to avstander med forskjellig tilt og innstillinger samtidig. Det blir nærmest som å ha to sonarer i en.

LANG_REKKEVIDDE(1)

Den nye radaren Furuno FSV-25 har svært lang rekkevidde. Her skjermbilde av et ekko på over syv kilometers avstand. Foto: Furuno.

Ser like godt under vann

Vi var også innom fiskeriog bunnkartleggingssystemet WASSP, og fikk en kjapp demonstrasjon av nederlenderen Justin Kiel fra WASSP Multibeam. Dette er et system som selges og markedsføres i Norge av Furuno Norge AS. F3 er den siste innovasjonen i WASSP multistråleteknologi, og med dette installert ser man 3D omgivelser nesten like godt under vann som over. Systemet er lansert med en helt ny «alt i ett black box løsning» med ny robust maskinvare og lavt strømforbruk.

Teknisk innovasjon har vært i høysetet for bunnkartlegging og leting etter fisk, og WASSP F3 er dermed perfekt for kommersielt fiskeri eller bunnkartlegging. Verdt å merke seg er at systemet også kan kobles til MaxSea TimeZero. En annen nyhet er S3, som har samme kvaliteter, men som er mer beregnet for bunnkartlegging og oppmåling av havbunn.