Simrad nyeste produkt på markedet er en høyoppløselig sonar som kan monteres for å se inn i nota når den kastes eller som kan se fremover under tråling.

Sonaren som har benevnelsen SN90 kan monteres med fast svinger eller på et heisbart bunnutstyr. Siste fartøy som fikk denne installert var FT Ramoen, som ble levert fra verftet i høst, og som nå er på vei ut i fiske. Sonaren har 256 stråler i en flat svinger. Den sender ut et vanlig sonarbilde med opp til 160 grader swat, og 70 grader til. Samtidig kan den sende ut et styrbart vertikal snitt. I tillegg til dette er det tre individuelle inspeksjonsstråler på seks grader, som man kan styre i enhver retning for å få enda mer detaljert informasjon. Alle disse sendes ut samtidig, noe som tilsier at ping-takten på systemet er meget høyt, selv om det er mange «view» som skal oppdateres.

Eksempel på skjermbilde med trål etter lysing utenfor Oregon, USA.

Dette er mulig fordi SN90 har en såkalt komposittsvinger, som gjør at den kan sende på en rekke forskjellige frekvenser samtidig. For SN90 er frekvens spekteret 70-120kHz. Det vil si at hver «view» vil sende på forskjellig frekvens og således ikke forstyrre hverandre. En annen fordel med kompositt, som sender på flere frekvenser samtidig, er at den da kan sende ut i såkalt CHIRP. CHRIP er et sweep av frekvenser som gjør at oppløsningen blir meget bra på lang rekkevidde.

På SN90 kan CHIRP, eller båndbredden, stilles til den frekvensen man ønsker innenfor spekteret 70-120kHz. Dette betyr også at man for eksempel har tre forskjellige frekvenser på inspeksjonsstrålene, en kan være 70kHz, en kan være 100kHz og en kan være 120kHz, noe som kan være til stor nytte når man ser etter forskjellige fiskeslag eller tråler nær bunn.

Nye Ramoen har den nye høyoppløselige sonaren fra Simrad. Her et bilde fra skipets broløsning og rekken med monitorer som skipperen har foran seg. Foto: Edmund Mongstad.

Den nye sonaren, SN90, er fullt stabilisert for roll/pitch ved hjelp av en MRU, og vil ha stabile stråler i all slags vær. Svingeren kan monteres fast i kjølen eller på et heisbart bunnutstyr på 1, 1,6 eller 2,1 meter. Det jobbes kontinuerlig med nye funksjoner og nytte områder for SN90. Produktet er relativt nytt og Simrad jobber med å samle inn data fra brukere for å optimalisere produktet for fiskeri.

-Vi ser for oss at dette også kan bli et ideelt produkt for navigasjon i trangere farvann til for eksempel cruise-, explorereller yacht-markedet. Andre funksjoner, «views» og presentasjon av bildet blir da nødvendig, og som vi forventer å ha klart til prototype testing tredje kvartal neste år, kan salg og markedsdirektør hos Simrad, Mads Dahl, opplyse.