Matvaretabellen.no er et viktig verktøy for både bransje og forbrukere når næringsinnhold i våre sentrale matvarer skal beregnes. Nytt av året er at tabellen er utvidet med næringsstoffene omega-3 og omega-6 for fiske- og melkeprodukter.

Matvareutvalget er også økt med blant annet et større utvalg av krydder, ost, kaffedrikker, potetchips og salte nøtter.

Matvaretabellen gir en samlet oversikt over innhold av energi og næringsstoffer for de vanligste matvarene vi spiser i Norge. I alt 1543 matvarer og 38 næringsstoffer er inkludert i tabellen. I 2015-versjonen av tabellen er 84 matvarer nye, og 712 matvarer er oppdatert. Etterspørsel etter flere matvarer har resultert i et utvidet utvalg med flere matvarer som krydder, oster, kokosnøttolje, karripasta, glassnudler og vannkastanjer.

– Vi jobber med å oppdatere utvalget av matvarer i Matvaretabellen for å speile det forbrukerne finner i dagligvarebutikkene, sier Merethe Steen, seksjonssjef i Mattilsynet.

Grunnlag for næringsdeklarasjoner

Matindustrien benytter blant annet tabellen til å beregne næringsdeklarasjoner. Det er derfor lagt til flere matvarer som matindustrien benytter i sine oppskrifter, blant annet chiafrø, natron, valmuefrø, butterdeig og diverse krydder. Det er også nye verdier for flere typer potetchips og salte nøtter fra et analyseprosjekt Mattilsynet har gjennomført i 2014/2015.

– En annen nyhet i Matvaretabellen 2015 er at fettsyrene omega-3 og omega-6 er lagt til som nye næringsstoffer, sier Steen. Det er lagt inn næringsstoffverdier for omega-3 og omega-6 for fisk og melkeprodukter. Disse fettsyrene kommer også for resten av matvarene i Matvaretabellen neste år.

Matvaretabellen oppdateres årlig. Nye matvarer lanseres på markedet hvert år, samtidig som ingredienser og produksjonsmetoder endres. I tillegg forbedres metoder og kvalitetskrav knyttet til matvareanalyser. Matvaretabellen skal også kunne brukes som beregningsgrunnlag i næringsstoff- og kostanbefalinger til befolkningen og det er derfor viktig at det fins verdier for energi og de næringsstoffene som anbefales. Matvaretabellen er et samarbeidsprosjekt mellom Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo.

Kostholdsplanleggeren.no også oppdatert

Dataene fra Matvaretabellen er brukt i kostberegningsprogrammet Kostholdsplanleggeren.no, og nettsiden er også oppdatert med de nye matvarene og næringsstoffverdiene.

Kostholdsplanleggeren er et pedagogisk kostberegningsprogram utviklet for å vise, beregne og sammenlikne næringsinnhold i matvarer, retter, måltider og dags- og ukeinntak (menyer). Programmet er beregnet til bruk i kostholdsopplæring i skole og annen undervisning, i ernæringsveiledning og for de som ønsker å vurdere og planlegge eget kosthold. Kostholdsplanleggeren er utviklet av Helsedirektoratet og Mattilsynet.