NAPP: Taregründerne Tamara Singer og Angelita Eriksen har åpnet eget kokkestudio og skal lære folk å bruke tang og tare i matlagingen.

Vi ble akkurat ferdig med å innrede våre nye lokaler og åpne for publikum til den travleste ferietiden, forteller Tamara og Angelita i Lofoten Seaweed. Bedriften er en av landets ledende på høsting av viltvoksende tang og tare, som tørkes og males opp som smakstilsetning.

Seaweedhub

I sommer åpnet de dørene til det de har valgt å kalle en seaweedhub. En kombinasjon av butikkutsalg og kokkestudio.

-Vi har lenge ønsket å åpne vår egen seaweedhub her på Napp. Her vil vi både selge våre egne produkter med tang og tare og arrangere sjømatevents. Planen er å ta imot grupper og gjester, både voksne og barn, som vil lære mer om bruk av tang og tare i matlagingen. De vil også få mulighet å lage sjømat selv, alt etter hvilken sesong vi har, forteller Angelita.

Kokkekursene med tang og tare er allerede blitt populære events. FOTO: LOFOTEN SEAWEED/JULIE GOULD.

Kokkekurs

Hun forteller videre at de allerede har hatt flere kokkekurs og events i løpet av sommeren, og responsen fra deltakerne har vært svært positiv.

-Vi har også hatt et kokkekurs med både barn og voksne, som vi har kalt «Tang på tallerken». Her fikk barna lov å ta på forskjellige arter og lage slim, og lage tapasretter med tang. Det virker som de syntes det var spennende. Vi håper flere foreldre tar med barna hit for å lære mer om tang.

Nyoppussede lokaler med eget utsalg og kokkestudio. FOTO: LOFOTEN SEAWEED/JULIE GOULD.

Irsk kokk

Sean Derwin fra Dublin, Irland, kom til Napp i juni for å jobbe som kokk hos Tamara og Angelita. Tanken er at han skal hjelpe de med å bygge opp og utvikle kokkestudioet i lokalet.

-Jeg har jobbet noen år som kokk på Svalbard, og da vi fikk noen produktprøver fikk jeg interesse for selskapet og produktene. Da jeg så at de trengte en kokk som også skulle få bidra til å utvikle konseptet her, hadde jeg lyst å prøve noe nytt, sier han.

Sean er ikke helt ukjent med bruk av tang og tare i matlaging. Irene har kommet lengre enn Norge når det gjelder høsting, tørking og bruk av tang og tare.

-Irene har et annet forhold til bruk av tørket og oppmalt tang og tare, både i eget kosthold og til dyrefôr. Spesielt på vestkysten av Irland er dette blitt stor industri, forteller han videre.

Makroalger kan høstes og benyttes rett i matlaging FOTO: LOFOTEN SEAWEED/JULIE GOULD.

Endret planene

De nyoppussede lokalene til Lofoten Seaweed ligger tett ved E10 på Napp, og har tidligere huset både landhandler, butikk, kiosk og verksted opp gjennom årene.

-Vi har i mange år prøvd å få kjøpe lokalet, uten hell, men i vinter fikk vi endelig tilslag. Da kunne vi realisere planene om en seaweedhub, forteller Angelita. Egentlig hadde de planer om å satse mer på eksport dette året, men situasjonen med coronaviruset gjorde at de måtte snu seg om og endre planene. Resultatet ble at de satte i gang restaurering av lokalene og satset på hjemmemarkedet i stedet.

Tang kan være både gøy og slimete. De arrangerer også eget kokkekurs for barn og unge. FOTO: LOFOTEN SEAWEED/JULIE GOULD.

Var skeptisk

De har ikke fått tid til en skikkelig markering av åpningen av butikken, men håper likevel folk legger merke til skiltet ved hovedveien. Allerede første åpningsdag kunne de registrere godt med besøkende, som ble tatt imot av to smilende og fornøyde eierne. Godt besøk har det også vært utover hele sommeren. De forteller at de fleste kundene har kjennskap til bedriften og produktene fra før.

Kokk Sean Derwin viser hvordan tare kan benyttes i matlaging. FOTO: LOFOTEN SEAWEED/JULIE GOULD.