Fiskeribyen Ålesund har fått sitt eget uavhengige sjømatutsalg. Bak satsingen står to driftige jenter.

-Fiskeribyen Ålesund bør ha egen fiskebutikk. Det mener sjømatgründer May Britt Moa (25). I november 2014 åpnet hun og Fride Fiskerstrand (36) dørene til byens hittil eneste uavhengige sjømatutsalg, Fisketorget Delikatesser AS. Selv om det gikk litt trått i starten har de nå fått sving på sakene og omsetningen i utsalget i sentrum av byen.

-Det første halvåret var vanskelig, men det har gått bedre og bedre. De siste månedene har omsetningen og kundekretsen økt og det har gått kjempebra, sier hun og estimerer en omsetning for hele 2015 på om lag åtte millioner kroner.

FISKEBIL

God distribusjon, kvalitet og service er filosofien til eier og daglig leder, Fredrik Friberg, i Sjømatkompaniet.

Medeiere

En delikat og velfylt fiskedisk er det første man får øye på når man åpner dørene til lokalet ved Kiperviktorget. Her finner man det meste av fisk, skalldyr og ferdigretter av sjømat. Alt fra fiskegrateng, fiskesuppe til sushi. Råvarene leveres av Sjømatkompaniet, som også er inne på eiersiden av forretningen. Bak Sjømatkompaniet står gründer Fredrik Friberg, som startet opp som sjømatgrossist i 2014. I løpet av kort tid har han fått en rekke butikker, hoteller, restauranter, sykehus og institusjoner i Ålesundog Molde-regionene på sin kundeliste. Sistnevnte er blant hans største kunder. Han forteller at de forventer en omsetning på rundt 12 millioner kroner i sitt første fulle driftsår.

SELVLÆRT

May-Britt Moa er selvlært og har lang erfaring fra sjømatbransjen. Service, godt utvalg og kvalitet er viktig for å holde på kundene.

God tilgang

Samarbeidet med Fisketorget og May-Britt Moa gjør at forretningen har god tilgang på fisk og sjømat gjennom hele året.

– Vi serverer utsalget med fersk og frossen fisk og skalldyr, i tillegg til videreforedlet fisk som klippfisk og saltfisk. Vi vil helst ha lokalfisket fisk, og har et stort nettverk av fiskere og produsenter. Derfor kjøper vi gjennomgående fisk og skalldyr av god kvalitet, kan Friberg fortelle. Bedriften har satset stort på distribusjon av fisk og sjømat til kundene i sitt primærområde, som er Sunnmøre og Romsdal, og har investert i flere fiskebiler til dette formålet.

-Filosofien vår er først og fremt å være flink på service, distribusjon og kvalitet lokalt, legger han til.

PÅ STAND

Fredrik Friberg (t.h.) og Tore Hovland på stand for Sjømatkompaniet under Matfestivalen i Ålesund.

Fikk muligheten

Sjømatsalget hos Fisketorget bærer mye preg av sesongbetont fiske. Blant annet er det krabbetid utover høsten og frem mot jul. Og i vintersesongen er det skrei og møljetid. Da er det trangt om plassen i Fisketorget av skreihungrige sunnmøringer.

-Vi hadde fullt kjør her under vintersesongen og solgte mengder med skrei og mølje. Om høsten er det krabbesesong, som vi får fersk fra Smøla. Det vanskeligste å få tak i er ferske reker, spesielt om sommeren, forteller May-Britt. Tross sin unge alder har hun allerede seks år bak seg fra fiskebutikk, og det meste av kunnskap og erfaringen om sjømat, kundeservice og drift er selvlært, skal man tro henne selv. Da muligheten for å starte opp for seg selv dukket opp, i samarbeid med Fiskerstrand, lot hun ikke den gå fra seg.

FILET

Fiskefilet av blant annet sei, torsk og breiflabb er å finne i den delikate fiskedisken til May-Britt.

Greie priser

Lokalene til Fisketorget er fra 1940-tallet og har flott utsikt utover havna og over til Hessa. Det er garantert mange fiskehistorier i de gamle veggene, og May-Britt forteller at mange av de eldre kundene som kommer innom har historier å fortelle fra tidligere drivere av lokalet. De fleste kundene kommer i hovedsak fra Ålesund, men stadig flere og nye kunder stikker innom.

-Ryktene går i området og vi får stadig flere kunder fra områdene rundt byen. Vi er i konkurranse med fiskediskene hos supermarkedkjedene, men vi satser på et godt og variert utvalg hele tiden og har greie priser. Det er i hvert fall få som reagerer på prisene, forteller hun og legger til at de har kunder i alle aldre.

-Fisk er blitt mer populært blant den yngre garden, men alle aldersgrupper er innom for å handle fisk og sjømat.

KRABBE

Høst er krabbesesong, og krabbeklør går som varmt hvetebrød til hungrige sunnmøringer.

Spesialist på catering

Catering er etter hvert blitt en betydelig del av forretningens omsetning, og det leveres tapas, koldtbord og varmretter til bedrifter og selskaper, som konfirmasjon, dåp og andre festarrangement.

-Vi har spesialisert oss på catering av sjømat, og leverer havets festbord med all verdens sjømatdelikatesser og sushi. Vi har satt oss som mål at vi skal være dyktig på sjømatcatering, forteller hun videre. Når det gjelder sushi har det blitt en stor suksess. Daglig leverer de dagsfersk sushi til dagligvarebutikkene i regionen. Sushi er faktisk blitt så populært og ettertraktet at de har ansatt egen sushikokk, og i alt har bedriften tre personer som kun jobber med catering og sushi. Nå planlegger de også å flytte denne delen av produksjonen til egne lokaler i Spjelkavik.

UTSALG

Sjømatutsalget ligger ved Kiperviktorget i sentrum av Ålesund, og det er mange historier i veggene til det gamle lokalet.

Fakta Fisketorget Delikatesser AS:

Etablert november 2014. Eies av May Britt Moa (30 %) og Sjømatkompaniet (70 %). Seks ansatte. Omsetning i 2015 på omlag åtte millioner kroner. Utsalg ved Kiperviktorget i Ålesund. Driver med catering og utsalg av sjømat og sushi.