Kystmagasinet 9.14: 13 norske sjømatbedrifter stilte ut på China Fisheries & Seafood Expo i Qingdao 5.-7. november. Messen har befestet sin posisjon som den største og viktigste sjømatmessen i Asia, og den vokser fra år til år.

Messen hadde mer enn 1.200 utstillere fra 40 land, og rundt 25.000 besøkende var innom dørene de tre dagene messen varte. Samlet utstillingsareal er på rundt 28.000 kvadratmeter, en god del større enn sist gang messen ble arrangert i Qingdao for tre år siden. Årsak er kraftig utviding og byggevirksomhet.

IMG_6168

Qingdao

IMG_1793

I år var messen messen fordelt over åtte haller. Innovasjon Norge stod for en felles norsk stand på sjømatmessen i Kina i hall tre, hvor man hadde samlet de fleste utenlandske paviljongene. Laks var det største og viktigste produktet på den norske fellesstanden, men andre arter som sild, makrell og hvitfisk var også godt representert.

 

– Det er helt klart muligheter for norsk sjømat av alle typer i det kinesiske markedet, sier Zhang Jiwu i Innovasjon Norge i Beijing. Han legger til at god kunnskap om det kinesiske markedet og konsumentene er viktig for å kunne lykkes i Kina. For fleste bedriftene har deltakelse på denne messen vært en årlig begivenhet. Men noen var med for første gang, som Prestfjord Seafood AS.

IMG_1795

IMG_6174

– Det er viktig å vise seg utad og treffe eksisterende og nye kunder. Messen er en arena for hele Asia-regionen og den er viktig når det gjelder å treffe kunder fra hele både Kina og landene rundt. Vi mener at det er store muligheter for torsk i det kinesiske markedet og i Asia for øvrig, og derfor er vi med her i år, sier Johnny L Johansen, daglig leder i Prestfjord Seafood AS. Hans syn støttes av Sjømatrådet, som dette året har satt torsk i fokus i Kina.

 

Interessen for norske leverandører av teknologi og tjenester øker. Kina, som andre asiatiske land, ser på muligheter for bærekraftig utvikling og modernisering av fiskeri- og akvakultursektoren.

IMG_6177

IMG_6187 

-Det er ikke enkelt å komme inn på det kinesiske markedet, som gjør det enda viktigere å finne riktige samarbeidspartnere for implementering av norske løsninger, sier Zhang Jiwu.

 

Innovasjon Norge har kontorer både i Beijing og i Shanghai. – Vi vil gjerne hjelpe norske bedrifter både innen for sjømat og utstyr til å komme inn på det kinesiske markedet. Vi har midler, nettverk og kompetanse som vi kan stille opp med, sier Knut O. Sørli, leder for Innovasjon Norge i Kina.

IMG_6188 IMG_6202

 

Innovasjon Norge, Den norske ambassaden i Kina, Forskningsrådet og Sjømatrådet arrangerte seminarer om sjømat og bærekraftig akvakultur dagen før messeåpningen. Interessen var stor både fra norsk side og ikke minst den kinesiske. Totalt var det rundt 300 deltakere på disse seminarene.

IMG_6191

Det var mange kundemiddager som denne i Qingdao i løpet av de tre dagene messen varte. Kineserne er opptatt av å møte sine potensielle partnere ansikt til ansikt over en middag med herlige tradisjonelle retter.