NFF-Dagene, som går av stabelen på Norges Varemesse i Lillestrøm i perioden 3.- 6. februar 2009, har i følge messegeneral Trond Andresen stor oppslutning når det gjelder leverandører av produksjonsteknologi til sjømatnæringen.


[raw]

Baader Norge er med for første gang på NEF-Dagene. Familiekonsernet Baader i Lübeck har i flere tiår vært en av de viktigste utvikler av ny produksjonsteknologi til sjømatindustrien i Europa. Det finnes neppe en fiskeindustribedrift langs kysten av Norge som ikke har en eller flere Baadermaskiner i sin produksjonslinje, enten det handler om sløying, kutting, filetskjæring eller hodekapping.

 

For halvannet år siden kjøpte Baader den danske utstyrsprodusenten Linco som har sin kjerne aktivitet mot kylling. Baader og Linco deler stand på messen.

 

– Kjøtt og kylling har fremdeles et forsprang når det gjelder konsumpakning, men vi forventer en tilnærming etter hvert som etterspørselen øker på sjømat. Oppdrett av torsk vil forsere tendensen mot høyere foredlingsgrad. Skal vi dra maksimalt ut av det, er det vår oppfatning at vi får en utvikling av foredlingsindustrien i Norge der vi tar vare på prerigorprodukter (før dødsstivhet), spår Lind-Olsen i Baader Norge.

 

Tendensen at utstyrsleverandører innefor sjømat kjøper seg inn i selskaper som har utviklet sin teknologi innefor produksjon av landbruksprodukter, er økende. Årsaken er at fremstilling av mat og næringsmidler, enten de baserer seg på råvarer fra havet eller av landbaserte produkter, nærmer seg hverandre i selve produksjonsteknologien, i veie og pakkesystemer og i design.

 

Den verdensomspennende islandske utstyrsleverandøren til sjømatindustrien, Marel Food Systems er på plass under NEF-Dagene også fordi konsernet har betydelig aktivitet mot den private kyllingindustrien. Marel har i de senere årene kjøpt ledende teknologiselskaper som britiske AEW Delford Systems, nederlandske Stork Food Systems, danske Scanvægt og Carnitech, selskaper som driver mange former for matproduksjon.

 

– Vi er her også for å hente ideer fra andre bransjer, sier administrerende direktør i Marel i Norge, Stein Hendenes.

 

Hendenes hevder at sjømatindustrien i løpet av de senere årene har gått forbi kylling og kjøtt i det å ta i bruk ny tekologi. Innovasjon, helhetstankegang og automatisering har preget denne delen av næringsmiddelindustrien som et resultat av knappet på arbeidskraft og for å tilpasse seg et internasjonalt marked.

 

– Du makter ikke å oppnå økt utbytte og sikre kravene til sporbarhet om du ikke tenker helhetlig. Sjømatindustrien er kommet langt på disse områdene fordi de har operert og latt seg inspirere i et globalt marked. Her har kjøttindustrien noe å lære, tror Hendenes som håper at det blir mange interessant diskusjoner på Marels stand under NEF-Dagene på Lillestrøm.

[/raw]