DEL

Møbelprodusenten Shipnor går mot strømmen, og satser i Norge på å utvikle produksjonsprosesser og metoder. Selskapet melder nå at de har inngått en rekke nye kontrakter i løpet av høsten, og slår fast at å tenke smartere fra design til montering, gjør de internasjonalt konkurransedyktige.


( 22.12.2015 )

– Siden vi startet selskapet i 2013 har vi utviklet den mest effektive produksjon av sitt slag i Europa, med roboter og automatiserte prosesser. Vi har analysert alle ledd i verdikjeden – fra design til installasjon om bord. Vårt verktøyløse Click-system er juvelen i kronen, sier Otto Hammerø, daglig leder og gründer i Shipnor.

Starten på eventyret

Med de siste kontraktene har han og de 16 ansatte ved den nyskapende bedriften fra Angvik nord for Molde sikret seg arbeid ut første halvår i 2016. Blant annet skal de produsere skipsmøbler til et skip som bygges ved Vard Vung Tau i Vietnam.

– Vi har som målsetting å produsere skipsmøbler av høy kvalitet her i Norge, samtidig som vi er internasjonalt konkurransedyktige. Vi er en av de siste norske skipsmøbelprodusentene, men føler oss trygge på at dette bare er starten på eventyret, sier Otto Hammerø.

Høster fruktene

Den siste kontrakten ble nylig signert med Ulstein Verft om levering av møbler til to nyutviklede serviceoperasjonsskip til offshorevindindustrien for det tyske selskapet Bernhard Schulte. Skipene har innredning for 60 personer i enmannslugarer.

Hammerø forteller at de fikk stor oppmerksomhet når de for første gang demonstrerte det nye Click-systemet for et stort publikum under Nor-Shipping i Oslo i sommer. Da inngikk Shipnor en avtale med Dubai-rederiet Mubarak Marine. De bygger båt i Dubai, og har allerede mottatt leveransen fra Shipnor. Nå høster Shipnor flere av fruktene.

Shipnor har ellers i løpet av høsten inngått avtaler om leveranser til både norske og utenlandske verft og rederi, og skal blant annet levere skipsmøbler til Vard Vung Tau i Vietnam som bygger et subseafartøy for Farstad Shipping, og til Larsnes Mek. som bygger en brønnbåt for Rostein. I oktober signerte de kontrakt med Vard Accommodation for leveranser til et skip som bygges for Solstad (bygg 830). Fartøyet blir det største som er bygget i sitt slag i Norge, og er også det største i Solstad-flåten hittil, og har blant annet en innredning til om lag 180 personer.

Shipnor har i tillegg blitt enige med NMI – Norwegian Marine Interior – et selskap i Langset-konsernet, om levering av skipsmøbler til Aas Mekaniske som bygger brønnbåt for Bømlo Brønnbåtservice, og to brønnbåter som bygges for Frøy rederiet ved Fiskerstrand Verft.

– Vi har hatt en jevn økning i leveranser til USA-markedet, og interessen for norske produkter ble også bekreftet under et besøk på Workboat show i New Orleans i begynnelsen av desember, sier Otto Hammerø.

Han understreker at kapasiteten for 2016 langt fra er utsolgt, men at ordreboken frem til ferien er tilnærmet oppfylt.

– På grunn av robotisering og effektivisering kan vi slå fast at vi fremdeles har god kapasitet til tross for den store ordreinngangen i det siste. Gjennom de effektiviseringsprosesser som vi allerede har gjennomført har vi fått en vesentlig høyere kapasitet i forhold til tradisjonell produksjon.

Ingen verktøy, ingen festeanordninger

Click-systemet dreier i korte trekk seg om at alle sammenkoblinger blir frest inn i materialene under produksjon i fabrikk. Med det kan et møbel nå bli satt sammen i løpet av sekunder uten verktøy eller festeanordninger, og enkelt demonteres når det er nødvendig. Ikke nok med det – metoden resulterer også i høyere presisjon og langt sterkere og mer stabile skipsmøbler.

Selve Click-patentet er utviklet av det svenske selskapet Välinge, hvor norske ShipNor har fått enerett til å bruke systemet innen skipsmøbelmarkedet globalt. Välinge står også bak det kjente klick-systemet for parkettgulv.

Norsk kvalitet

– Vi kompromisser aldri på kvalitet, sier Otto Hammerø. – Vi tar bare i bruk materialer og produkter av høyeste kvalitet, og vi vet hva slags belastning møbler må tåle om bord i et skip.

– Rederier og verft setter pris på den norske kvaliteten, men stiller samtidig krav om at vi er konkurransedyktige på pris og leveringspresisjon. At vi i tillegg kan skilte med det unik Click-konseptet som gjør transport, lagring og montering enklere for verft og rederi, bidrar til å gjøre våre norske produkter enda mer attraktive i markedet.

Nyskaping og tradisjon

De åtte opprinnelige gründerne har lang erfaring fra skipsmøbelindustrien i Norge. Opp gjennom årene har de vært med på å utvikle en rekke suksessfulle serier av skipsmøbler, og i løpet av det siste tiåret har de gått i spissen for å utvikle bransjen fra tradisjonell snekring til industriell produksjon.

– Vi står for både nyskaping og tradisjon. Vi tilbyr effektivitet gjennom hele verdikjeden, til gagn både for egen produksjon, logistikk, skipsverft og rederi, sier Hammerø.

Den som våger

– Vi satte oss tidlig et mål om å revolusjonere møbelproduksjon ved å clicke møbler sammen. Dette var også en rød tråd i forretningsplanen vi presenterte for investorer og Innovasjon Norge. I ettertid må jeg innrømme at dette var en veldig ambisiøs plan, da vi den gang overhodet ikke hadde hørt om noen som hadde utviklet og benyttet seg av en sånn metode til møbelproduksjon. Vi var ikke sikre på hva vi la oss ut på, men det blir ingen utvikling av å tenke å tenke for smått heller.

– Dette hadde vi aldri fått til uten at vi som gründere, våre investorer og Innovasjon Norge hadde hatt en sterk tro på selskapets fremtid. Den som intet våger intet vinner, avslutter Otto Hammerø, daglig leder og gründer i Shipnor.

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.