Ytter-Vikna: Mange nybyggprosjekter ble lagt på is da kvotemeldingen kom. Nå opplever Båt og Motorservice A/S på nytt bevegelser i markedet.

-Vi hadde mange prosjekter på gang og markedet så bra ut, helt til kvotemeldingen kom og samfiskeordningen forsvant. Inntil da hadde vi mange prosjekter i lufta, men som nesten over natta bare forsvant, sier daglig leder Tor Erik Lysø.

Positiv trend

-Mange er avhengig av å drifte med kameratbåter eller drive samfiske med seg selv. Det er synd at ordningen forsvinner, for det er sjarkflåten som i stor grad skaper liv og røre i de mange små lokalsamfunnene langs kysten. Det er de lokale sjarkene som holder oppe driften i fiskebrukene og kystsamfunnene. Vi er inne i en positiv trend der det er mye blest rundt sjarkfisket og fiskeyrket er blitt statusyrke, så vi må være flinke til å fortsette å snakke opp yrket, sier han videre.

Byggnr 57 er klar for lakkering inne i hallen. Båten skal leveres over nyttår.

Bevegelser

Selv om mange la nybyggplanene på is etter at kvotemeldingen ble vedtatt i mai, har det ifølge Lysø vært bevegelser i markedet igjen.

-Det har vært bevegelser i markedet etter sommeren, og flere ser nå på nybygg i størrelsesorden 10,99 og opp til 14,99 meter. Vi jobber i et toårig perspektiv, noe som gjør at vi har full oversikt over kontrakter og oppdrag fremover. Vi legger mye ressurser i å følge opp kontrakter og prosjekter. Siden i vår har vi hatt fullt opp med nybygg og ombygginger, og har nybyggprosjekter på gang frem til våren. Men vi er i forhandlinger om nye prosjekter som starter etter det.

Godt samarbeid

Lyså forteller at de inntil i vår har hatt begrenset kaikapasitet, og derfor ikke prioritert småjobber. Da fikk de på plass ny flytekai, som gjør at de kan ta serviceoppdrag mens båtene ligger til kai. Likevel er det nybygg-prosjektene som er hovedfokuset for verftet.

-Vi tar noen serviceoppdrag, men er ikke tung inne på servicesiden, sier Lysø.

Han legger til at de har et godt forhold til både Rørvik Marina og de øvrige verftene i regionen rundt Rørvik og Kolvereid.

-Det er ei artig tid for næringen, med mange oppdrag og positivitet i markedet. Vi prater en del med de andre verftene og har et godt samarbeid og miljø oss mellom. Vi føler oss ikke som konkurrenter, sier han og legger til at de lokale fiskerne er flinke til å bruke nærmiljøet når det kommer til service, vedlikehold og nybygg.

Flere ser på nybygg i størrelsen 10,98 til 14,99 meter, forteller Tor Erik Lysø.

Modernisert

Verftet, som har beliggenhet i Dalasjøen innerst i Langsundet i Ytter-Vikna, har hatt sine utfordringer det siste tiåret. I september 2014 ble båtslipen totalskadd i brann. Heldigvis ble slippen rask bygd opp og verftet kunne fortsette driften igjen.

-Vi har bygd oss opp igjen og modernisert driften. Det har gjort at vi har fått mer plass til både folk og båter i den nye sliphallen. Eneste begrensninger vi har er med tanke på areal rundt slippen. I hovedsak har vi konsentrert oss om nybygg, men vi gjør også ombygginger og forlengelser. For tiden vil mange kunder ha mindre båter, og det bygges mange båter med lengde 10,99, men vi kan lett bygge fartøy opp mot 50 fot, forteller han videre.

Mye ressurser

Han forteller at de bruker mye ressurser og tid på å få et godt resultat, og er bevisst på å levere fiskebåter som har minimalt med reklamasjon.

-Det er en kostbar investering, og det er installert dyre ferdige utstyrspakker om bord. Både vi og kunden er derfor opptatt av minst mulig reklamasjon. En fornøyd kunde er den beste reklamen vi kan få. Vi har også et godt samarbeid med flere bedrifter innen maritim elektronikk og Marin Design med design og prosjektering, og er blitt en gjeng som jobber godt i lag, sier han.

BÅT og Motorservice ligger i sørenden av Langsundet i Ytter-Vikna.

Bevisste kunder

Sistnevnte har levert en rekke design til Båt og Motorservice over de siste årene. Allerede i år har verftet levert to båter med MD-design, der den ene ble påbegynt i fjor, i tillegg har de to kontrakter under bygging.

-Vi har flere unge fiskere mellom 20 og 40 år som tar kontakt, og vi leverer tegninger av båten og imøteser kundenes ønsker om innredning, utrustning og personlige preg. De fleste ser enten på garndrift eller på kombinasjonsdrift garn/line, men vi har også noen som rigges for snurrevad, forteller Lysø.

-Vi produserer en båttype som er økonomisk i drift, der driftsforbruket er optimalisert. Hvis vi beregner om lag 100 liter diesel per sjøvær, så blir driftsutgiftene for hver kilo fisk lav. Da mener vi våre fiskebåter kan konkurrerer godt mot fiskebåter med elektriske eller hybrid fremdrift. Våre kunder er bevisste på å bygge båter med lavere driftsutgifter.