Kystmagasinet 1.15: Spanske og newzealandske myndigheter varslet i midten av januar at de vil samarbeide med CCAMLR i etterforskningen av tre fiskefartøyer som er tatt for ulovlig fiske etter tannfisk.

De tre fartøyene, Songhua, Kunlun og Yongding var flagget til Ekvatorial Guinea. Det er likevel grunn til å tro at det var spanske interesser involvert i fartøyene og at de ikke er flagget til det afrikanske landet. Spania har tidligere bøtelagt spanjoler og spanske selskaper involvert i ulovlig fiske etter tannfisk. Det er også nylig gjort lovendringer som gjør det lettere å gripe inn mot IUU-fiske.

 

Myndighetene i Spania har nå bedt om å få overlevert all informasjon New Zealand har om de to fartøyene, etter at den newzealandske utenriksministeren har varslet at de også vil samarbeide med Interpol. Blant annet ønsker de å få etterforsket en kobling mellom piratbåtene og den spanske gruppen Vidal Armadores S.A.

 

Det meldes i midten av januar at to av fartøyene, Songhua og Yongding, har nektet newzelandske marinesoldater å komme om bord. Ekvatorial Guinea har bedt om at skipene bordes da de har falsk flagg.