DEL

Rosselkhoznadzor, det føderale russiske mattilsynet innfører fra 1. januar nye og enda strengere regler for sjømatimport. Det er forventet at de nye reglene vil redusere importen av sjømat med femti prosent, skriver nettstedet Kommersant.


( 02.12.2008 )

[raw]

Fra og med neste år vil bare fartøyer og foredlingsbedrifter godkjent av Rosselkhoznadzor få tillatelse til å eksportere til Russland, ifølge direktør Igor Chernyshenko i organisasjonens avdeling for inspeksjon. I tillegg skal også den russiske importøren godkjennes.

 

– I praksis betyr dette at en importør blir knyttet til en bestemt produsent, forklarer Oleg Bogoradoskye, direktør for grossistsalg hos importøren Orgkhim Ecologia.

 

Russland importerer årlig rundt 1,2 millioner tonn sjømat. 40 prosent av produktene kommer fra Kina, mens Norge supplerer nesten 30 prosent. Norge var følge en talsmann for Rosselkhoznadzor det første landet som tilpasset sine eksportbedrifter til det nye russiske regelverket. Det pågår nå arbeid for å godkjenne eksportører i 26 andre land, deriblant Chile, Argentina, Ecuador, Uruguay, Vietnam og Colombia.

 

I artikkelen kritiseres EU, Kina, Japan og Vietnam for og ikke ha gjort nok for å tilpasse seg til nye russiske regler. En gruppe inspektører skal til Japan for å kontrollere en rekke japanske foredlingsbedrifter fra 15. til 22. desember. For øyeblikket har alle japanske eksportører tillatelse til å eksportere til Russland.

 

Etter et Kystmagasinet forstår vil de nye reglene sementere forholdet mellom godkjente norske eksportører og deres russiske kunder. Reduksjon i import fra en rekke andre lad kan bety større norske eksport.

 

Hva denne situasjonen vil bety for konkurransen i det russiske markedet er vanskelig å si. Men import av sjømat vil i fremtiden i praksis være forbeholdt bedrifter som russiske myndigheter godkjenner som seriøse. Russisk fiskerinæring har vært full av bedrifter som har drevet på kanten av russisk lovgivning. De nye reglene vil ikke bare redusere importen, men vil også mest sannsynlig øke prisen på importert sjømat. Det vil igjen føre til økte priser på russisk sjømat.

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.