DEL

Representanter for det russiske mattilsynet ”Rosselkhoznadzor” driver for tiden er åpenlys kampansje mot norsk laks. Dokumenter lekkes til russisk presse, og chilenske oppdrettere blir nærmest bedt om å forberede seg på at norsk laks nektes adgang.


( 23.04.2012 )

[raw]

 

Kystmagasinet kunne i februar fortelle at i følge en artikkel i Moscow News vil russiske forbrukere kanskje se mindre fisk i supermarkedene. Rosselkhoznadzor, har gitt til utrykk at “norsk laks er et farlig produkt som ikke tilfredsstiller kravene verken i Russland, Kasakhstan eller Hvite Russland”.

 

Ifølge artikkelen hadde russiske laboratorier har funnet salmonella og kolibakterier i importert norsk laks. Dette hadde Rosselkhoznadzor gjort oppmerksom på i et brev som var sent til det norske Mattilsynet. Ifølge artikkelen kritiseres norske myndigheter for å slippe gjennom infisert laks, til tross for at det er gitt garantier for at så ikke skal skje.

 

Kort tid etter at artikkelen sto på trykk i den russiske avisen, var russiske inspektører på besøk til Norge. Som det fremgår i denne artikkelen publisert på fredag, kom russiske myndigheter etter inspeksjonen med kraftig kritikk av Matilsynet.

 

Den 14. april sier Alexei Alekseenko, talsmann for Rosselkhoznadzor, til Reuters at Russland vurderer å innføre restriksjoner på fersk norsk laks på grunn av dårlig matvarekontroll. Intervjuet ble publisert på Reuters fredag 13. april.

 

Tidligere denne måneden var en delegasjon fra Rosselkhoznadzor tilstede på et møte i Santiago de Chile for å diskutere russisk-chilensk samhandel i Intergovernmental Russian-Chilean Commission on Trade and Economic Cooperation. Under møtet ble muligheten for økt eksport av chilensk laks diskutert med Aristía Reyes, leder for Agriculture and Livestock Service of Chile.

 

Etter møtet uttalte delegasjonsleder og direktør for Rosselkhoznadzor Serguéi Dánkvert; Tatt i betraktning muligheten for at det vil bli innført begrensninger på import av sjømatprodukter fra Norge, er det mange grunner for å øke importen av laks fra Chile.

 

For å forberede økt import av laks fra Chile, vil en gruppe inspektører blir sent fra Russland til Chile i annet halvår.

 

Ifølge delegasjonsleder Dánkvert var en avgjørelse om restriksjoner på import av norsk laks nært forestående. Det er derfor godt mulig at en slik avgjørelse blir sluppet under Sjømatmessen i Brussel. Det kan synes som om Rosselkhoznadzor har en agenda med sine stadige utfall mot norsk laks i ulike fora.

  

Relaterte saker:

Krass russisk kritikk mot Mattilsynet

Salmonella i norsk laks

 

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.