Kystmagasinet 4.15: Kabelvåg: Rekordmange besøkende og utstillere var samlet i Kabelvåg under årets Lofotfishing.

Fiskerimessa samlet i år rundt 125 utstillere fra innog utland under samme tak i Kong Øysteins hall i Kabelvåg. Flere av utstillerne hadde gått sammen om felles stand, men det var likevel rekord i antall utstillere på fiskerimessa, som ble arrangert for niende gang.

BILDE 5

BESØKENDE: Allerede på åpningsdagen så mange sitt snitt til å gjøre en god handel.

 

Møteplass

Den økende interessen gjorde at arrangøren måtte utvide messeområdet inne i hallen. De var likevel nødt til å si nei til fem utstillere på grunn av plassmangel. Det forteller messegeneral hos arrangøren Lofotstand AS, Arne Walter Mørch.

 

-I år måtte vi ta i bruk tidligere emballasjeplass for å få plass til flere stands. Vi leide containere ute for å håndtere emballasje og standmateriell, forteller Mørch.

SEVI

Sevi Turbo åpnet verksted i Svolvær i fjor høst. Marius Krane (midten) er foreløpig eneste ansatte i Svolvær. Her er han sammen med Roger Kaldhol (tv) og salgsingeniør Webjørn Sandhaug.

BILDE 1

LOKALT: Kabelvåg-bedriften Loretzen Hydraulikk tiltrakk seg interesse fra mange besøkende. 

 

 

Den offisielle åpningen ble gjort av fiskeridirektør Liv Holmefjord, som måtte steppe inn da fiskeriminister Elisabeth Aspaker meldte forfall. Fiskeridirektøren la i sin åpningstale vekt på hvilken betydning Lofotfishing og lignende messer her i landet har som møteplasser for å gjøre faglig og god handel i bransjen. Møteplasser som messa i Kabelvåg, der bransjen og næringen møtes ansikt til ansikt, går ikke av moten til tross for ny digital kommunikasjon. Hun trakk også frem utstyrsindustrien, som er i front innen innovasjon, hvor den norske fiskerinæringen er flink til å ta i bruk den moderne teknologi som utvikles i Norge.

 

-Dette gjør oss til dyktige aktører på det globale sjømatmarkedet, sa hun avslutningsvis.

BILDE 2

INTERESSE: Flere av utstillerne hadde travle timer allerede på åpningsdagen.

 

Rekordstor

Lofotfishing er blitt en messe de fleste produsenter, leverandører og bransjefolk innen fiskerinæringen ønsker å delta på og ikke har råd til å unngå. Arrangøren måtte derfor sette en stopper for utstillere som ønsket å delta noen uker i forkant av messa. Da var de 3500 kvadratmetrene i hallen fylt opp av så vel norske, svenske og islandske utstillere. De norske utstillerne var i all hovedsak fra Vesterålen, Lofoten og Troms, men også bedrifter fra Finnmark, Helgeland, Trøndelag og Nordmøre var å finne i hallen.

BILDE 4

ISLAND: Islandske Beitir Ehf var godt besøkt under de tre messedagene.

 

Mørch opplyser også om at de nådde 4.000 besøkende i løpet av de tre messedagene, noe som er en pen økning på 500 fra for to år siden. Allerede på åpningsdagen hadde over 900 besøkende tatt turen innom, noe som var mer enn antall besøkende under åpningen sist. Tilbakemeldingene fra publikum og utstillere var uansett gode, opplyser arrangøren.

 

-Vi har ikke fått inn alle evalueringsskjemaene fra utstillerne ennå, men det er kommet inn flere intensjonsavtaler for 2017-messa enn tidligere år. Det skulle jo tyde på fornøyde utstillere, sier Mørch.

BILDE 6

BÅTBYGG: Daglig leder i familiebedriften Nor-Dan Båtbyggeri, May Britt Hansen (midten), flankert av foreldrene Liv og Åge Hansen, hadde tatt turen til Kabelvåg. 

 

Sevi Turbo

En av Norges ledende leverandør av turboladere til dieselmotorer, Sevi Turbo, var selvfølgelig til stede med stand i Lofoten.

 

-Messa er et utstillingsvindu for oss, og vi er veldig godt mottatt av de mange som besøker oss på stand. Det er viktig å være synlig og tilstede der kundene er, spesielt de lokale kundene her i regionen. Det forteller salgsingeniør Webjørn Sandhaug, som hadde tatt turen nordover fra hovedkontoret i Fosnavåg for å delta på messa.

BILDE 7

POPULÆR: Både fritidsfolk og yrkesfiskere tok turen innom ProNav for å kikke på siste nytt innen radar, gyroer og satellittsystem for båt. 

 

Bedriften forhandler også motorer og installerer elektriske anlegg i fartøy, i tillegg til å drive service og vedlikehold, ikke bare til fiskebåter og fritidsbåter, men alle fartøyer fra passasjerbåter og ferger til store tankere. I fjor sommer etablerte de et komplett serviceverksted i Svolvær. Her kan de utøve service på turboer i alle størrelser og til alle motormerker. For øyeblikket har de kun en mann ansatt ved verkstedet, Marius Krane, men potensialet er tydeligvis stort for Sevi Turbo i regionen.

 

-Vi ser en vekst i forbindelse med etablering i Svolvær. Vi har en maskinpark som er unik i regionen. Det gjelder å bygge seg opp mot lokalt næringsliv og fiskeribæringen. Lofoten er et mekka med tanke på det store båt og motormarkedet som finnes i regionen, legger Sandhaug til.

BILDE 8

POPULÆR: Både fritidsfolk og yrkesfiskere tok turen innom ProNav for å kikke på siste nytt innen radar, gyroer og satellittsystem for båt. 

 

Fellesstand

Det var ikke bare norske produsenter og leverandører som var representert under Lofotfishing. Den islandske bedriften Beitir Ehf, som produserer ulike halere, bløggebokser og dekksutstyr i rustfritt stål, hadde tatt veien over havet for å møte sine norske kunder i Kabelvåg.

 

-Vårt hovedmarked er Island, men der leverer vi mer utstyr til industrien. Men vi merker at markedet der er blitt vanskeligere. Vi er et stort merke for fiskeflåten i Nord-Norge, og merker større og større pågang. Allerede i forkant av messa solgte vi 12 linespill. Vi har derfor stor forventning til messa, forteller daglig leder hos Beitir, Thora Bragadottir.

ISLANDSK

Den islandske utstyrsprodusenten Beitir Ehf opplever større pågang fra norske fiskebåteiere. Det forteller daglig leder Thora Bergsdottir (bak). Havservice Ålesund og daglig leder Marianne Rognan (foran) er norske agenter for den islandske produsenten.    

 

Bedriften med hovedkontor på Vågar på Island, startet så tidlig som i 1988 med å produsere utstyr til fiskebåter. Men de kom ikke inn på det norske markedet før rundt år 2000. Nå var de for fjerde gang i Kabelvåg og på Lofotfishing. Her hadde de fellesstand med sin norske leverandør, Havservice Ålesund. I tillegg til promotering av dekksutstyr sammen med sin islandske samarbeidspartner, viste de frem hva som rører seg i teinemarkedet. Marianne Rognan, som er daglig leder for Ålesund-firmaet, forteller om et stort marked hvor det etter hvert har blitt mange aktører.

 

-Det er et enormt marked, som har vokst betraktelig det siste halvannet år, og det virker som at flere satser på krabbefisket, spesielt på taskekrabbe. Det er mye mer taskekrabbe lengre nord, og vi får inn en god del bestillinger her i landsdelen. Mange satser stort, men med for få teiner. På en båt med to mann bør man minst ha 500 teiner, sier hun.

BILDE 9

ÅPNING: Ordfører i Vågan kommune, Eivind Holst (H), holdt åpningsappell.

 

Utvider messa

I år var lofotfisket på hell da messa ble arrangert, og mange fiskere og bedriftseiere i fiskeribransjen la derfor turen innom for å se på moderne utstyr og løsninger for fremtiden.

 

-Vi fikk mange fiskere og fiskekjøpere fra hele kysten på besøk. Etter et godt lofotfiske er optimismen på topp i næringa, så flere gjorde nok en god handel under messa, fortsetter Mørch.

 

Han ser likevel ikke bort fra at neste Lofotfishing blir enda større enn årets rekordmesse. Vågan kommune har planer om å forlenge idrettshallen, som benyttes til messeområdet, med en egen turnhall. Hvis den blir ferdig til Lofotfishing i 2017 ser Mørch muligheten til å kunne ta inn flere utstillere dersom behovet er tilstede.

BILDE 10

ARRANGØR: Messegeneral Arne Walter Mørch med en kort info om messa før fiskeridirektøren fikk ordet.

 

-Da ligger det også til rette for å få med laksog sjømatindustrien i den nye hallen, avslører han.

 

I tilknytning til messen arrangerte enkelte aktører egne seminarer. Sjøfartsdirektoratet holdt egen lunsjseminar der de spurte: Må det en ulykke til? Og skal man utsette arbeidet med sikkerhetskultur og atferd til det skjer en ulykke? Her holdt Odd Sevland fra HMS-Motivator AS foredrag om egne erfaringer fra tidligere arbeidsplass. Det var også plass til et mer teknologisk seminar rettet mot sjarkflåten, der framtidens sjarkfiske, redskapsteknologi og hvilken teknologi som kreves for levendelagring om bord i sjarkflåten, stod på agendaen.