I går kveld var det Klippfiskseminar i Lisboa i Portugal, i regi av Sjømatrådet. Tema var «Fremtiden for klippfisk», og i I alt 182 personer fra hele klippfisknæringen var samlet i det kulturelle senteret i Belém. Det er rekorddeltakelse for det årlige arrangementet, opp 30 prosent fra i fjor. Dessuten var det to ministre til stede, fiskeriminister Elisabeth Aspaker og den portugisiske ministeren for landbruk, Assuncao Cristas.


( 23.01.2015 )

Seminaret hadde en rekke spennende foredragsholdere, foruten de to nevnte ministrene, og innholdet handlet stort sett om å gi tilhørerne en oppdatering og status og utsikter for klippfiskmarkedet i Portugal, Brasil og Europa og ikke minst det samme når det gjelder den norske klippfiskeksporten til de ulike markedene.  Utsiktene synes ganske lyse for norsk klippfisknæring, i følge ekspertene. Vider ga Guldborg Søvik fra Havforskningsinstituttet en tilstandsrapport for de arktiske bestandene av torsk, hyse og sei samt hvordan man tror bestandene vil utvikle seg i årene som kommer, mens Benedikte Nielsen fra Råfisklaget ga en status for fisket og landinger av de samme artene.

IMG_2051

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker holder sitt innlegg, med overskriften “Sustainable and safe seafood from Norway”, på Klippfiskseminaret.

IMG_2052

På seminaret var det samlet klippfiskaktører fra både inn og utland, og blant deltakerne var det både produsenter, eksportører og importører samt representanter for ulike deler av distribusjonen. De alle fleste var imidlertid norske aktører fra ulike områder innenfor klippfiskindustrien. Det er ingen tilfeldighet at seminaret er lagt til Portugal. Befolkningen her er det mest klippfiskelskende i verden, og norsk klippfisk regnes for å være den aller beste. Det sier litt når man samtidig vet at portugiserne er de mest kvalitetsbevisste av alle når det gjelder klippfisk. Og når man vet at 78 prosent av befolkningen har bacalhau som hovedrett julaften, sier det litt om posisjonen til klippfisken. De har også det nest høyeste konsumet av sjømat i verden, etter Japan, med 22 kilo per innbygger.  Jangaard Export eksporte alene 27.000 tonn klippfisk til Portugal i fjor, noe som er «all time high» for dem.

IMG_2056

Den portugisiske landbruksministeren, Assuncao Cristas, var blant foredragsholderne. En litt dårlig simultanoversetter ødela litt for de som ikke kunne portugisisk.

 

Tidligere på dagen i går besøkte Fiskeriminister Elisabeth Aspaker den store supermarkedkjeden Pingo Doce i Sintra for å snakke om klippfisk. De er størst på klippfisk i Portugal, men har også 2.500 butikker i Polen og 86 i Columbia. Til stedet i den store butikken til Pingo Doce var også hoffleverandøren av klippfisk til kjeden, Jangaard Export fra Ålesund, med gründer Bjarne Haagensen i spissen, fulgt av sønnene Leif og Gunnar. Kystmagasinet har en lengre artikkel både fra treffet hos Pingo Doce og fra Klippfiskseminaret i neste utgave av Kystmagasinet. Vi gir med dette noen billedglimt fra arrangementet og treffet i Portugal.

IMG_2041

På besøk hos Pingo Doce. Fra venstre Sjømatrådet sin representant i Portugal, Christian Bue Nordahl, Bjarne Haagensen fra Jangaard Export, Fiskeriminister Elisabeth Aspaker og administrerende direktør for Pingo Doce, Luis Araujo.