Flere organisasjoner i det vestafrikanske landet Sierra Leone protesterer mot et fiskeriprosjekt finansiert av Kina.

Landets regjering har opplyst at de har mottatt 55 millioner dollar (cirka 450 millioner kroner)  som skal brukes til bygging av en fiskerihavn og en fiskemelfabrikk i Black Johnson området.

Motstanderne av prosjektet blir ledet av organisasjonen Legel Research and Advocacy for Justice. De hevder prosjektet vil føre til en internasjonal økologisk krise og en nasjonal menneskelig katastrofe. Ifølge motstanderne vil fiskemelproduksjon føre til utslipp av giftige kjemikalier, ødelegge fiskefelter og føre til kraftig reduksjon i fiskebestandene. Kina beskyldes også for å ha kjøpt et område på 101 hektar i hemmelighet.

Den kinesiske ambassaden i landet beskylder utenlandske medier for å ha produsert usannheter om Kinas økonomiske hjelp til fiskeriprosjektet, basert på påstander som har dukket opp i sosiale medier. Ambassaden opplyser at det er regjeringen i Sierra Leone som har spurt Kina om hjelp til å bygge fabrikk og havn for å fremme utvikling av Sierra Leone sine fiskerier. Det er et nasjonalt prosjekt, ikke et kinesisk prosjekt, opplyser ambassaden som også benekter at Kina har kjøpt landet hvor det skal bygges.

Ifølge Kinas ambassadør i Sierra Leone så ønsker de som protesterer å stoppe prosjektet og derved hindre økonomisk og sosial utvikling i Sierra Leone. Noen mennesker kritiserer og beskylder samarbeidet mellom Kina og Sierra Leone og samarbeidet mellom Kina og afrikanske land av ulike årsaker. Samtidig er disse ikke villige til å bidra til økonomisk og sosial utvikling i Sierra Leone og andre afrikanske land.

Ifølge landets fiskeriminister Emma Kowa-Jalloh, som har samme mening som den kinesiske ambassadøren, så har prosjektet blitt nøye evaluert flere ganger siden de første planene ble vedtatt på 1970-tallet, ifølge nettstedet The Patriotic Vanguard. Den nye havnen blir den første fiskerihavnen I Sierra Leona. Ifølge fiskeriministeren vil den gjøre det mulig å utnytte fiskeavfall og . Den sentralisere en del av fiskerivirksomheten og gi mulighet for å utvikle fiskeriene. Siden 2018 har Sierra Leone økt fiskefangstene med 40 prosent.