DEL

Kystmagasinet 3.15: Britene fortsetter å spise fish and chips som aldri før. Det til tross for at prisene på torskefilet og skinnfri hysefilet nådde toppen mot slutten av 2014, og prisene ser ut til å fortsette å stige i år.


( 15.05.2015 )

Det er bransjemagasinet Fry Magazine som spår at prisen vil fortsette å krype sakte oppover i 2015, men at økningen likevel ikke vil være dramatisk for markedet. På slutten av 2014 nådde prisene på torskefilet og skinnfri hysefilet toppen, med henholdsvis £5.50 og £6.50 per kilo, og man forventer en ytterligere prisøkning i år. I følge magasinet er årsaken til dette en sterkere konkurranse fra andre markeder og en nedgang i torskekvotene, og at tilgangen på fisk vil tette seg til mot slutten av vintersesongen.

TRAVLE DAGER

Lange køer og full restaurant hver dag er normalt hos Poppies.

 

Skapte liv og suksess

Hos Pat «Pop» Newland og Poppies Fish and Chips i bydelen Spitalfields i øst-London er stemningen god etter at de i fjor ble kåret til «Best Independent Fish and Chips Restaurant» i hele Storbritannia.

 

-Utmerkelsen og publisiteten har vært veldig bra for oss. Den har økt antall besøkende som har ville ta del i «the Poppies Experience», forteller Shaz Chaudhry, økonomisjef hos den anerkjente restauranten.

EAST END

Poppies Fish and Chips ligger i Hanury Street, i bydelen Spitalfields i det østlige London.

 

Historien bak Poppies suksess startet like etter andre verdenskrig, da Newland åpnet opp sin egen fish and chips-restaurant i Hanbury Street. Han har tilbrakt hele livet i East End i London, og plukket egenhendig ut stedet der han skulle etablere sitt eget levebrød. Restauranten ligger sentralt i hans eget nabolag, og har kort vei til det lokale markedet like ved. På den Pat etablerte seg tiden bidro han til å skape nytt liv i denne delen av byen.

 

Militære tropper hadde returnert til England, oppbyggingen av London var i gang og en økende handel bidro til økt velstand. God, rask og varm mat, som fish and chips, var rene drivstoffet folk trengte på denne tiden. Poppies ble en umiddelbar suksess, og har servert fish and chips til britene i over 50 år. Og i mars 2013 utvidet de med ny restaurant i Camden, som i løpet av den korte tiden har blitt en stor suksess.

PUBLISITET

Som vinner av British fish and chips i 2014 er det god reklame for restauranten.

 

Torsk er favoritten

På menyen hos Poppies finner man den tradisjonelle fish and chips-retten, som er fersk torsk eller hyse dyppet i deres egen melblanding og deretter frityrstekt, servert med ertestuing. Slik som Pat (Newland) har tilberedt og servert sine kunder i alle år. Men også mer moderne fish and chips-retter med andre typer fisk og tilbehør er i løpet av årene kommet til på menyen. Likevel frityrstekt torsk og chips er fremdeles favoritten til kundene.

 

-Vi serverer omtrent 1000 måltider om dagen og har hatt en økning i antall besøkende hvert år siden restaurant åpnet. Utmerkelsen i fjor er en hyllest til den jobben Pat og hans ansatte gjør hver dag og også en bekreftelse på at maten som serveres er av høy kvalitet, forteller Chaudhry.

FISH-SUKSESS

Om lag 1000 måltider med fish and chips serverer Poppies daglig i Spitalfields.

 

Nye trender

Undersøkelse gjort av MSC viser en økning blant kunder som er opptatt av bærekraftig sjømat. 61 prosent av britene ønsker at menyene til restaurantene skal ha et bærekraftig utvalg av sjømat. Bransjemagasinet Fry Magazine mener bærekraftighet bør gå lengre enn kun å gjelde fisken, men også hvordan eierne driver restaurantene, blant annet energibruk og bruk av miljøvennlige energikilder. Dette er noen av trendene som de tror vil ha innflytelse på fish and chips-markedet i 2015 og årene fremover. Hos Poppies er de opptatt av å kunne etterleve kundenes ønsker om bærekraftighet.

SUKSESS

Pop Newland har servert fish and chips i East End i London siden 1945. Arkivfoto: Sam Pearce/Square Image

 

-Kundene er blitt mer og mer opptatt av at fisken skal være MSC-merket, og at fisket er bærekraftig og forsvarlig, forteller Chaudhry, som legger til at de hver dag får levert fisk fra sin faste leverandør, T. Bush ved Billingsgate Market, som opprinnelig får fisken fra Peterhead Fisheries. T. Bush har gjennom tre generasjoner solgt fisk ved Billingsgate Market, og Pat har kjent dem gjennom mange år og har alltid vært fornøyd med prisen og kvaliteten på fisken de har levert.

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.