Med over 6100 norske fiskefartøy registrert i Fiskeridirektoratets fartøyregister, kan det være vanskelig å finne nye navn på båter. Kanskje er det enklest å velge det mest populære, eller ett av de morsomste. Hvor vanlig er navnet på din båt, eller båten du jobber på?

Hva er det vanligste fiskebåtnavn blant norske båter? De fleste drar på havet med håp om å bringe i land en verdifull fangst. Kanskje er det dette håpet som skjuler seg bak valget av navnet Minibanken som fem norske fiskefartøy har. To er sjarker i henholdsvis Troms og Finnmark, mens tre er åpne båter med enhver i Finnmark, Troms og Finnmark.

Andre navn kan nok ha annen bakgrunn. Mange velger å kalle sine båter opp etter barn, kone eller kjæreste. Men det gjelder neppe sørlendingene som har kast båten for Brosma eller Kveita. En må vel helst være fra langt oppe i nord før slike navn blir brukt på sine kjære.

En sørlandsbåt heter Lapu Lapu, som er en by på Filipinene. Neppe tilfeldig. Det forteller nesten like mye som båtene Noy, Nittaya, Elina,Tanja, Nikita og Sveta. At de fleste er nordnorske er vel naturlig siden det er vanlig russiske kvinnenavn. Noy er en trøndelagsbåt og Nittaya hjemmehørende i Vardø. Navnene er nok sannsynligvis knyttet til thailandske kjærester eller ektefeller.

Greit enn så lenge…..

Det er greit så lenge en har en båt med navnet til en som en fortsatt er glad i. Nå er det heldigvis lettere å skifte navn på en båt enn  fjerne en tatovering. Det er kanskje derfor en sørlending har kalt båten for Elskerinnen, mens en finnmarking har gitt båten navnet Exen. Vi har ikke sjekket om det er samme finnmarking som har båten Konflikt.

En annen Finnmarking har valgt navnet La-Vida, som vel viser til et spansk uttrykk for «leve livet». Om han har samme tanker eller minner som fiskeren fra Kvaløya i Troms som har kalt båten sin Seniorita, er uvisst. Det kan jo være en helt bevisst omskriving av det spanske ordet Señorita.

Noen vil slippe baluba

Baluba må seies å være et friskt navn. Men så trives mannskapet i Skagen hvor dette bildet er tatt. Foto Terje Engø

Andre har valgt mer trygge navn som Kameraten, Kompis og Partner. Da slipper en lettere Baluba, som er navnet på en tråler nede i Østfold. Hvor det er Baluba vet vi ikke, mens sist vi traff båten var det i Skagen i Danmark. Og det er kanskje der han var hordalendingen når han fant ut at båten skulle hete Småbrisen.

Fiskebåtnavn kan også være fulle av ironi. Hordalandsbåten Legend of the Sea har største lengde på 6,2 meter. Noe større, med en lengde på 8,38 meter er finnmarksbåten Admiral F.

Les flere artikler her: Kystmagasinet

Vanlige og uvanlige fiskebåtnavn

Mens jenteog guttenavn, samt stedsnavn, navn knyttet mot fisk og fiske er svært vanlig å bruke på båtene, er det lite som tyder på at fiskerne kaller opp båtene etter helter. Vi finner selvsagt både Rambo og ikke minst Solan som i ett tilfelle eies av en østfolding med etternavnet Gundersen. Politiske helter og forbilder ser heller ikke ut til å være vanlig. En båt har navnet Fidel, mens Erna og Jonas har henholdsvis en og tre båter. Kanskje det bringer dårlig fiske å kalle båtene opp etter politikere, og vi derfor kan anta at Erna og Jonas ikke relatert til politikerne med samme navn.

Det meste brukte og populære navnet

Men dette er alle navn som ikke mange båter har. Dette er de mest populære navnene i stigende rekkefølge. Tallene angir hvor mange båter som har de aktuelle navnene. Det er for eksempel 17 navn som seks båter har. I dette inngår for eksempel navn etterfulgt av et tall eller junior og senior. Det er for øvrig hele  76 båter som har Senior/Sr i navnet, og 137 som har Junior/Jr 67 i navnet. Navn som består av to navn, for eksempel Anne Marit er ikke telt med som Anne eller Marit.

 

Hvert av disse navna er navn til 6 båter:

Anna, Elias, Elisabeth, Fjordbris, Fjordbuen, Junior, Karina, Karoline, Leppa, Lykken, Maja, Pluto, Sander, Sjøstjerna, Victoria, Vågar og Øyvær.

 

Hvert av disse navna er navn til 7 båter:

Balder, Emma, Havørn, Fangst, Glimt, Kristine, Marie, Marita, Sjøbris, Sjøgutt, Sjøliv, Småen, Stormen og Trio.

 

Hvert av disse navna er navn til 8 båter:

Bris, Delfin, Jenny, Flipper, Linda, Marius, Mea, Nordlys, Orion, Svanen, Tobias, Vågen og Øygutt.

 

Hvert av disse navna er navn til 9 båter:

Havella, Ida og Frida

 

Hvert av disse navna er navn til 10 båter:

Vito , Bølgen og Måken

 

Hvert av disse navna er navn til 11 båter:

Luna

 

Hvert av disse navna er navn til 12 båter:

Havbris, Morild og Viking

 

Hvert av disse navna er navn til 13 båter:

Havsula, Mathilde og Odin

 

Og dette er det mest populære navnet på fiskebåter:

Hele 16 båter seiler med navnet

Terna!