DEL

Havet er verdens største søppelkasse. Mye av avfallet som dumpes, synker rett til bunns eller brytes ned. Men plasten flyter og brytes i tillegg svært langsomt ned.


( 08.04.2011 )

[raw]

Mye av avfallet som finnes på strendene langs norskekysten er avfall fra fiskeri- og oppdrettsnæringen. Kommunene vil at de som står for forsøplingen også må betale oppryddingen. Men dette er det foreløpig ikke enighet om.

 

Det er generalsekretær i EPRO (European Association of Plastics Recycling and Recovery Organisations) og senior rådgiver i konsulentselskapet Mepex Consult AS, Peter Sundt, som forteller dette. Han fastslår at det nå begynner å bli svært mye avfall i havet. For de som ikke vet det kan det for eksempel nevnes at plastavfall finnes i havet i milliarder av bittesmå biter, ofte til forveksling med plankton, for de som spiser dette.

 

Plankton er jo en viktig del av vår egen næringskjede. Plasten i havet får vi dermed i retur på vårt eget bord, inklusive de miljøgiftene som de små plastbitene trekker til seg fra havet, forteller Sundt. Du kan lese mer om disse miljøproblemene i Kystmagasinet 2, som er i salg i Narvesen i disse dager.

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.