Kystmagasinet 2.13: At fisk er en internasjonal handelsvare er det neppe tvil om. At forbrukere har problemer med å forstå at norsk torsk sendes til Kina for å foredles før den havner i norske frysedisker, har sin forklaring. Mer spesielt er det at fersk sei importeres fra Danmark.


( 15.04.2013 )


[raw]

I årets første åtte uker fisket norske fartøyer 15.579 tonn sei. I januar ble det eksportert 8.569 tonn sei. Danske foredlingsbedrifter har alltid kjøpt fersk norsk sei. Så i løpet av januar importerte Danmark 359 tonn fersk sei, samt ett lite kvantum fersk seifilet. Hva er ikke da mer enn rett og rimelig, om enn kanskje ikke i tråd med mange forbrukere sitt ønske om kortreist mat, – å kjøpe litt sei fra danskene.

 

I hvert fall ble vi litt overrasket når vi på en av Meny sine butikker i Bergen fant fersk ”Sei loins” med opprinnelse Danmark. Ved nærmere skue kunne etiketten avsløre at fisken var fisket 22. februar, pakket ved Lerøy Fisker’n i Fiskehallen i Oslo, og som sagt til salgs med siste forbruksdag 5. mars.

Denne etiketten kan tyde på at norske mottak av fersk fisk ikke gjør jobben sin godt nok.

 

Å gå over bekken etter vann, er et gammelt og kjent ordtak. Det må nok sies på passe i denne anledning. For og ikke å ødelegge en liten god historie har vi valgt å ikke ringe Lerøy Fisker’n for å få vite hva mangelen på norsk sei skyldes. I fjor fisket norske fartøyer cirka 190.000 tonn sei. Danske fartøyer fisket 5.163 tonn.

[/raw]