DEL

HAVdyrkerne BA har, i samarbeid med andre sentrale næringsaktører, laget en informativ film om den norske laksens liv, fra eggstadiet til fisken ligger på tallerkenen som hovedingrediens i en lekker rett på en restaurant i Hong Kong.


( 10.02.2008 )

[raw]

Arne Hjeltnes er sentral i filmen, og han bidrar til å gjøre innslagene fra Østen både interessante og artige. Dette nettverket av familieeide oppdrettsbedrifter i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Hordaland har som mål å få filmen inn i skoleverket, og at den således vil bidra positivt til rekrutteringen i oppdrettsnæringen.

 

Selv om filmens gjennomgangstone er sporbarhet, og viktigheten av å vite alt om laksens liv fra eggene blir lagt i kar til den ferdige varen når markedene ute i den store verden, har filmen en stor appell til ungdom under utdanning, spesielt de som lurer på om dette er et yrke å satse på eller ikke. Hjeltnes sørger for kjendisfaktoren, mens gode filmsekvenser både fra Barlindbotn Settefisk AS, Marø Havbruk, slakteri, supermarkeder og restauranter i Hong Kong, gjør filmen både spennende og informativ.

 

Visste du for eksempel at det finnes 18.900 restauranter i Hong Kong, og at det flys 9.000 tonn norsk laks inn til denne byen (7,5 millioner innbyggere) hvert år? Arne Hjeltnes tar oss med til fiskedisken i et av de store supermarkedene, som hver dag selger to tonn med porsjonspakket fersk, norsk laks, og til en av de kjente gourmetrestaurantene, hvor han overlater en stor laks, som kommer flysendt fra en oppdretter i Sogn og Fjordane, til en kjent gourmetkokk.

 

Her blir et lekkert måltid tilberedt på asiatisk vis, mens den tidligere programlederen for ”Gutta på tur” forteller hvor viktig å ha dokumentasjon på laksen man selger, ikke minst med tanke på de mange matskandalene som har vært i denne regionen de siste årene. Kokken skryter norsk laks opp i skyene, og forteller at av all laks som kommer inn til byen, står den norske for 80 prosent av leveransene.

 

I filmsekvensene fra Norge får vi være med under behandlingen og utsett av lakseegg i kar til yngelen klekkes to måneder senere. Vi får også være med på startfôring og vaksinering, utsett i sjø, sortering og brønnbåtens henting av fire-kilos laks til slakteriet 12 måneder etter utsett i sjø. Det hele avsluttes med en filmsekvens fra slakteriet, hvor laksen blir kjølt ned, bedøvet, slaktet og sortert i tre klasser, superior, ordinær og produksjon. Det er bare de to beste klassene som er tillatt å eksportere. Vi får også gjennom hele prosessen se hvor nøyaktig de ulike produsentene er med nedtegnelse av dokumentasjon, med tanke på sporbarhet.

 

Når det gjelder filmens annet motiv, nemlig å være et viktig ledd i rekrutteringen til næringen, kan daglig leder for HAVdyrkerne, Odd H. Johannessen, fortelle at det absolutt er nødvendig å gjøre en innsats på dette området. Han hører jevnlig om oppdrettsbedrifter som søker etter røktere eller annet personell, men som ikke får en eneste en, eller svært få søkere. De fleste ungdommer ønsker å jobbe med data, og lederen for nettverket tror ikke næringen har kjørt en høy nok profil til å være attraktive for ungdom under utdanning. Han håper på en endring i dette forholdet, og at filmen HAVdyrkerne har laget kan blir et viktig bidrag i så måte.

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.