DEL

Antioksidanter øker holdbarheten i matvarer og tilsettes blant annet fiskefôr. Noen syntetiske antioksidanter omdannes imidlertid til uønskede stoffer når fisken fordøyer dem. Et nytt prosjekt skal sikre forbrukerne mot risikable konsentrasjoner, melder FHF.


( 26.02.2008 )

[raw]

Markedets krav om mer fet fisk de siste 30 årene har resultert i tilsvarende økt bruk av antioksidanter i mat og fôr. Et nytt prosjekt fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) tar sikte på å videreføre studier ved NIFES’ program for trygg sjømat av hvor mye av antioksidantene ethoxyquin (EQ) og butylated hydroxytoluene (BHT) som overføres fra fôr til oppdrettslaks. EQ og BHT har lenge vært vanlige i fiskefôr.

 

Japanske myndigheter har kommet med krav om et nytt maksimalnivå for restnivåer av syntetiske antioksidanter. På denne bakgrunnen skal tidligere forsøk videreføres og utvides til også å omfatte opptak av butylated hydroxyanisole (BHA), en syntetisk antioksidant som ikke har vært studert tidligere. I Norge har det ikke vært tillat å tilsette BHA i fisk og fiskeprodukter, men man kan likevel finne restnivåer i fisk og fiskeprodukter fordi det er tillatt brukt i fiskefôr.

 

Hensikten med den nye forskningen er å kunne dokumentere at forbrukerne kan være sikre på at restkonsentrasjonene ikke medfører helserisiko. Kunnskapen skal også kunne brukes som basis for lovgivning om antioksidanter i fiskefôr og for å etablere maksimumsnivåer i fisk.

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.