DEL

Hva har Kong, Ghana, Fijiøyene og Macao til felles med 93 andre land spredd over hele kloden? De importerte alle norsk laks. Det vil si at det ble eksportert laks 97 land. Det reelle antallet land hvor norsk laks ble konsumert er atskillig høyere. Når norsk laksenæring igjen samles til Aqua-Nor, er det med norsk sjømatnærings største suksess som fundament. Kystmagasinet har sett litt på norsk laks i ulike land over hele verden.


( 13.08.2009 )

[raw]

Laos og Thailand får laks via Thailand. Mongolia via Kina og Namiba via Sør-Afrika. Når enorme India bare importerte 82 tonn, mens lutfattige lille Moldova importerte 488 (834 tonn i 2007!), viser det hvordan enkelte land fungerer som transittsteder. Norsk laks har i praksis inntatt hele verden, og de fleste hav. Få av verdens mange tusen cruiseskip seiler uten laks om bord.

 

Kystmagasinet har forsøkt å finne og å spise norsk laks i en lang rekke land over hele verden. Laks er en fisk som kan tilpasses de fleste kjøkkener, det være seg kinesisk, thailandsk eller brasiliansk. Laksen er ettertraktet blant hotellkokker over hele verden som gjerne vil servere kundene en fisk de er fortrolig med. Laks tilbys som snacks, som smakstilsetning til chips, gatekjøkkenmat, eksklusive restaurantretter, røkt, marinert, frosne ferdigretter og hermetikk. Få, om noen fiskearter kan måle seg med laks når det gjelder bruksmuligheter.

 

Baltikum – varmrøkt og marinert
Spiser du laks i Baltikum er utvalget av retter mye større enn i laksens hjemland Norge. Røkt og varmrøkt, marinert med tyttebær, urter, – i Helsinki selges laks som snacks på gatekjøkken. Ikke kamuflert i wraps eller pølser uten fiskesmak, men rett slett som stekt laks!
I Tallin i Estland har det store flertall av bedre restauranter laks på menyen. Mens fiskebutikkene tilbyr laks av ulik opprinnelse, er det stort sett utelukkende norsk laks på restaurantmenyene. Det blir stadig lengre mellom villaksen som fanges i Østersjøen. I tillegg har stor Østersjølaks så stort innhold av tungmetaller at den ikke er å anbefale som menneskemat.

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.