En smilende japansk kokk skal selge laksehoder i Thailand. Det thailandske konglomeratet Charoen Pokphand Group (CP) som er landets største oppdretter av fjærkre, tilapia, reker, og en av landets største matvaredistributører satser nå sterkt på å bygge opp et marked for laksehoder i soya.


[raw]

I en omfattende kampanje som omfatter store annonser i thaiog engelskspråklige aviser og reklame på fjernsyn, markedsføres laksehoder i soyasaus. Mens fiskehoder til nå ikke har vært noen slager i Thailand, er blant annet Singapore kjent for sin fiskehodecurry. I Japan blir også fiskehoder ansett som en delikatesse.

 

For å få thailenderne til å spise laksehoder satser CP på et gammelt triks som har før har skapt nye markeder for sjømat i Thailand. Da importert norsk makrell fant veien til Thailand, ble den markedsført som ”plaa saba nippon” – japansk makrell. Siden fulgte sushi, sashimi og lodde, solgt som ”plaa kai” – rognfisk – i egne disker for japansk sjømat i mange superog hypermarkeder. Sushi og sashimi var også en utfordring. Thailendere spiser normalt ikke rå fisk. Men sashimi og i enda større grad sushi er nå tilgjengelig over hele landet.

 

CP selger sine produkter gjennom de aller fleste supermarkedsog hypermarkedskjeder, et stort antall egne CP Fresh Mart-butikker. CP kontrollerer også over 4000 7/11-butikker i Thailand. Det er uklart om produktet vil bli tilgjengelig der.

 

Blir produktet en like stor suksess som mange andre produkter med japansk image, spørs det om CP klarer å skaffe nok laksehoder med det rette kuttet for å beholde nakkekjøtt.

 

I annonsene og på fjernsynsreklame gis retten 10 poeng av den japanske kokken Suzuki Yutaka som har tretti års erfaring fra Hagi Japanese Restaurant på hotellet Sofitel Centara Grand Bangkok Hotell. – Full skår fra en ekte japansk kokk, er tittelen. Det gjenstår å se om produktet får full skår hos thailandske konsumenter. Hodene kommer i en pakke klar til steaming eller tilberedning i mikrobølgeovn. Hver pakke har en vekt på 570 gram hvorav hodet utgjør 60 prosent av innholdet. Prisen er cirka 24 kroner, noe som gir en netto kilopris på hodene på cirka 40 kroner.

[/raw]