DEL

Forhandlinger om en plan for å forbedre likviditeten til flere store gjeldstyngede chilenske lakseoppdrettere har strandet. De tre store chilenske selskapene AquaChile, Invertec og Multiesport har avvist en plan som skulle sikre videre finansiering av driften til de ILA-rammede selskapene.


( 25.03.2009 )

[raw]

Chilenske oppdrettsselskaper har ifølge fis.com en kort og langsiktig gjeld på 1,6 – 2,25 milliarder amerikanske dollar.

 

75 prosent av gjelden er til bankene Bank of Chile, Credit and Investment Bank (BCI), BBVA, Santander and Corpbanca. Selskapene har avvist et forslag som innebar at bankene ville oppnevne egne “inspektører” til selskapene, samtidig som utestående gjeld ble gjort om til aksjer. Avvisningen begrunner selskapene med at de ikke ønsker at personer uten erfaring fra laks skal ta del i driften av selskapene.

 

– Vi har lang erfaring fra laksebransjen. Å bringe inn noen som ikke kjenner denne virksomheten vil ikke være formålstjenlig for noen av partene, sier en kilde med nær tilknytning til Aqua Chile til landets største finansavis. Det er lite sannsynlig at en ny avtale vil falle på plass i løpet av mars.

 

Hvis bankene star hardt på sine krav, hvilket alt tyder på at de vil, kan det bety et redusert utsett av smolt fremover. Selv noen få måneder hvor mange chilenske oppdrettere ikke har kapital til å finansiere utsett av smolt vil medføre ytterligere fall i produksjonen til den allerede hardt sykdomsrammede industrien. I tillegg til ILA som har rammet utallige anlegg de siste par årene, har også algeoppblomstringer tatt livet av laks i senere tid. Det igjen vil føre til gylne tider for norske oppdrettere, som neppe vil være i stand til kompensere fullt ut for produksjonsfallet i Chile, men som derimot vil nyte godt av svært gode priser på laks.

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.