DEL

Det var flere norske utstillere på China Fisheries & Seafood Expo i Dalian. En av de som deltok med egen stand på den norske paviljongen var Seaborn AS, et salgsselskap for fisk med hovedsete i Bergen. Det var ikke tilfeldig at direktør Jan Egil Ytrearne og Tao Yi var å finne i Dalian. Markedet i Østen har blitt stadig viktigere for eksportøren, og de har alt etablert salgskontor i Dalian for videre satsning i Kina.


( 14.02.2008 )

[raw]

-Når det åpnet seg en mulighet for oss å etablere et salgskontor i Dalian med kinesiske Tao Yi i førersetet, slo vi til. Tao Yi er opprinnelig fra Dalian men har bodd i Norge, og kjenner både det norske språket og kulturen. Vi åpnet kontoret i fjor, og alt nå registrerer vi en meget positiv utvikling. Vi ser et stort potensial for salg av norsk fisk i Kina, sier en travelt opptatt Ytrearne til Kystmagasinet på den andre messedagen. Det er mye folk i hallene, og stor interesse for den norske paviljongen.

 

Direktøren kunne fortelle at de alt har solgt en god del fisk til Kina, og at de på messen har fått god kontakt med flere store, kinesiske kjøpere. Seaborn selger i hovedsak laks og ørret, men også litt hvitfisk. Det er imidlertid ganske dødfødt å prøve å selge hvitfisk i Kina, mens markedet for laks og ørret er i sterk vekst i takt med økt kinesisk kjøpekraft. De fleste i Kina liker laks og ørret, men frem til nå har disse artene vært svært dyre for den alminnelige kineser, opplyser Jan Egil Ytrearne.

 

Han legger til at han synes messen i Dalian så langt har vært langt bedre enn forventet, og han har store forventninger til hva som kan komme ut av messedeltakelsen i ettertid. Seaborn er fra før godt kjent med markedet i Østen, og de har solgt mye laks og ørret både til Sør-Korea, Japan, Taiwan og Hong Kong. De har også solgt litt til markedene på Philippinene og Makau.

 

Seaborn holder til i Gjensidige gården i Bergen. Selskapet ble etablert i 2001 som et salgsselskap for en rekke oppdrettere langs norskekysten, i lokalisert på Vestlandet og i Nord-Norge (18 i alt), og det er også disse som står som eiere av Seaborn. Ytrearne forteller at rundt 65 prosent av all fisken som blir solgt gjennom selskapet kommer fra eierne. Hovedproduktet er laks (80 %), mens andelen ørret ligger på rundt 15 prosent mens resten dreier seg om hvitfisk. Totalt selger Seaborn rundt 40.000 tonn fisk i året. Utviklingen har gått jevn og trutt i positiv retning, og den årlige omsetningen ligger nå på i overkant av 800 millioner. Hovedkontoret i Bergen har 18 ansatte. I tillegg finnes det et salgskontor i Dalian og et i Karlskrona i Sverige.

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.